Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti cu cereale integrale


Cum sa gatesti cu cereale integrale Ai tot auzit ca cerealele integrale sunt esentiale intr-o dieta sanatoasa, insa nu stii inca in ce retete sa le folosesti?

Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa creezi retete noi si bune:

1. Alege cerealele integrale in locul celor rafinate
E cea mai simpla metoda prin care sa consumi mai multe cereale integrale. Pur si simplu inlocuieste alimentele din faina alba cu cele integrale. Alege painea integrala, baghete, chifle si chiar orez brun. Fa inlocuiri istete: foloseste popcorn (o cereala integrala) in loc de crutoane. Quinoa este un inlocuitor excelent pentru orezul alb, paste sau crutoane.

2. Pregateste cereale pentru micul dejun
Probabil te gandesti ca cerealele integrale iau mult timp pentru a fi pregatite, insa multe din acestea se gatesc destul de rapid: bulgur, quinoa sau couscous. Bulgurul nici macar nu are nevoie sa fie gatit, ci doar rehidratat in apa calda, pentru ca, apoi, sa fie perfect pentru salate sau garnituri.

3. Gateste-le din timp
Unele cereale, precum orzul, alacul si orezul salbatic se gatesc destul de greu, putand ajunge chiar si la 60 de minute. Deci este mai bine sa gatesti cantitati mai mari, din timp, pentru a le folosi in timpul saptamanii pentru micul dejun, pranz si cina.



4. Consuma cereale integrale la micul dejun
Ovazul, toast-ul din faina integrala si alte bunatati coapte sunt rapide si sanatoase pentru micul dejun. Terciul facut in casa este o alta alegere buna pentru prima masa a zilei. Poti folosi quinoa, orz si amestecuri de fructe deshidratate, nuci, seminte, cocos, scortisoara sau sirop de artar.
De asemenea, cerealele integrale merg foarte bine alaturi de oua. De exemplu, orzul deja pregatit, quinoa sau orezul brun pot fi amestecate in oua jumari sau servite alaturi. Poti adauga cereale chiar in smoothie-ul de dimineata.

5. Adauga cereale in salate
Pentru o salata bogata, incepe cu o vinegreta buna, adauga quinoa, ovaz, orez brun sau rosu, apoi pune legume proaspete si orice altceva crezi ca se potriveste: rosii, porumb, ierburi proaspete, fasole, linte, fructe confiate, bucatele de branza sau carne. Cerealele absorb dressingul, devenind o masa copioasa, dar usoara.

6. Transforma-ti dulciurile
Ca sa imbunatatesti calitatea dulciurilor tale, inlocuieste pana la jumatate din faina alba cu faina integrala, in special pentru paine, briose, prajiturele sau aluat de pizza. Nu ai nevoie de alte schimbari in reteta, iar dulciurile tale vor avea o textura si o aroma placuta, alaturi de nutrienti esentiali.

Autor:  Andreea Utza