Site coolinaria.ro

4 mituri despre antioxidanti


4 mituri despre antioxidanti Cativa dintre voi, probabil, va intrebati ce sunt antioxidantii despre care auzim atat de des... Oare sunt chiar atat de buni?

Iata explicatiile pentru cateva dintre miturile despre antioxidanti:

1. Radicalii liberi trebuie distrusi
Nu toti. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi, care sunt molecule instabile ce pot provoca mutatii ale ADN-ului.
Chiar daca acest radicali liberi sunt asociati cu boli serioase, precum cele de inima, Parkinson si cancer, acestia nu sunt neaparat dusmani. Sunt produsul unui proces metabolic numit oxidare si sunt absolut esentiali vietii.
De exemplu, celulele imune vor ataca cu ajutorul radicalilor liberi bacterii invadatoare. Sunt o parte importanta din sistemul defensiv al corpului.
In schimb, prea multi radicali liberi vor dauna. Poluarea, fumul de tigara si statul prea mult la soare pot crea atat de multi radicali liberi incat antioxidantii vor fi coplesiti, lasandu-te vulnerabil la boli.
Ce poti face? Daca mananci multe fructe si legume, dieta ta este natural bogata in antioxidanti. Studiile sugereaza sa mancam cel putin 5 fructe si 5 legume pe zi pentru a fi protejati impotriva bolilor.

2. Toti antioxidantii sunt la fel
Nici pe departe.
Orice molecula care protejeaza celulele impotriva oxidarii este un antioxidant. Ceea ce ne duce la cam 8000 de varietati de antioxidanti.
Dar sa nu crezi ca toti acesti antioxidanti opereaza la fel. Nu te gandi ca daca vei lua doar vitamina E, vei avea destula vitamina C. Nici toata vitamina E din lume nu poate substitui vitamina C.
Unii antioxidanti sunt buni in lupta impotriva unui anumit tip de radical liber, in timp ce altele sunt bune doar in parti specifice ale unei celule.
Ce poti face? Incearca sa mananci o varietate cat mai mare de fructe si legume pentru a-ti proteja ADN-ul.



3. Toti antioxidantii vin din fructe si legume
Chiar deloc.
Absolut toate plantele, incluzand fasolea si nucile sunt pline de antioxidanti. Asta deoarece toate plantele produc antioxidanti pentru a lupta impotriva pradatorilor si a razelor ultraviolete.
Chiar si carnea, lactatele si ouale contin antioxidanti, dar majoritatea acestora vin din plantele pe care animalele le mananca in timpul vietii.
Ce poti face? Mananca fasole si nuci regulat. Daca mananci carne, asigura-te ca animalele au fost hranite cu iarba.

4. Mancarurile pline de antioxidanti sunt mai sanatoase
Nu tocmai
, daca te bazezi pe mancarurile procesate pentru a-ti suplimenta consumul de antioxidanti, vei fi surprins cand vei vedea ca majoritatea mancarurilor procesate au doar unul sau doua feluri de antioxidanti, si aceia in cantitati foarte mici. Avand in vedere ca variatatea este mica, probabil ca nu iei cea mai buna decizie.
Ce poti face? Ignora ce auzi in reclame, nu exista niciun studiu care sa arate ca produsele procesate aduc aceleasi beneficii ca si cele naturale. Mai mult, obisnuieste-te sa te uiti pe lista de ingrediente. Daca un produs contine in mare parte doar plante, atunci el va avea antioxidanti.

Autor:  Andreea Utza