Site coolinaria.ro

7 tipuri de alimente nocive pentru creier


7 tipuri de alimente nocive pentru creier Stii care sunt alimentele benefice pentru sanatate, insa pentru fiecare mancare sanatoasa exista cate una care poate dauna grav.

Iata care sunt alimentele care nu-i fac deloc bine creierului:

1. Tonul
Un file de ton din cand in cand nu face nimic rau, insa o concentratie prea mare de mercur in sange nu este deloc in regula. Inainte sa renunti la peste, afla ca somonul, sardinele si macroul sunt sarace in mercur si bogate in omega-3.

2. Uleiurile partial hidrogenate
Nu exista niciun motiv pentru care sa consumi mancaruri care contin uleiuri partial hidrogenate. Este un cod pentru grasimi trans, care, pe langa faptul ca iti vor creste riscul de obezitate si vor dauna inimii, sunt nocive si pentru creier. Printre mancarurile de evitat se numara prajelile, dulciurile si orice aliment procesat.

3. Adaos de zahar
Acesta poate dauna neuronilor, pe langa faptul ca dauneaza si sistemului cardiovascular. Un consum ridicat de zahar poate duce la depresie. Verifica intotdeauna ambalajele produselor: daca zaharul este pe primele pozitii, inseamna ca alimentul este bogat in zahar adaugat.

4. Fructoza
Da, este tot zahar, dar alimentele bogate in acest tip de zahar pot afecta creierul in mod diferit fata de cel obisnuit. Prea multa fructoza poate impiedica felul in care celulele din creier folosesc si stocheaza zaharul pentru energie: pentru ganduri si invatat.



5. Grasimile saturate
O cantitate mica este in regula, insa o dieta bogata in grasimi saturate poate scadea abilitatea creierului de a lupta impotriva Alzheimerului. De asemenea, nu sunt bune nici pentru abilitati precum formarea amintirilor si invatatul.

6. Mancaruri procesate
Unele dintre acestea nu sunt bogate in zahar sau grasimi, insa pot fi bogate in sodiu. O dieta care contine prea mult sodiu dauneaza creierului. Tensiunea arteriala si sanatatea inimii sunt strans legate, iar hipertensiunea este asociata cu declinul cognitiv.

7. Fast food
Sunt amestecuri de ingrediente, care, in doze mari, sunt nocive pentru creier: grasimi trans, grasimi saturate, sodiu, zahar, aproape tot ceea ce am mentionat anterior. Studiile au demonstrat ca oamenii care mananca des la fast food-uri au un risc cu 40% mai mare sa dezvolte o depresie decat cei care mananca mai rar.

Autor:  Andreea Utza