Site coolinaria.ro

7 ingrediente care pot imbunatati orice mancare


7 ingrediente care pot imbunatati orice mancare Ai dat vreodata peste o reteta pentru care ai nevoie de o multime de ingrediente?

Uneori, nu vrei sa le cumperi pe toate ca sa faci o masa, de aceea iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le ai neparat in casa, pentru a imbunatati orice mancare:

1. Cacao
Cacaua poate fi adaugata in aproape orice, o singura lingurita iti poate transforma gustarile si felurile principale. Aceasta contine fier, mangan, magneziu si zinc, poate fi adaugata in smoothie-uri, ovaz, budinci sau iaurt. Atunci cand cumperi cacao, alege una cu mai multa grasime, deoarece este mai buna si oricum nu va fi nevoie sa folosesti foarte multa. De asemenea, alege pudra de cacao neindulcita.

2. Esenta de vanilie
Ai observat vreodata cat de des apare esenta de vanilie in retete? Asta pentru ca putina vanilie poate face orice preparat delicios: torturi, prajituri, briose... Doua picaturi de vanilie vor evidentia mai bine si gustul dulce al ciocolatei. Aceasta are un rol in dulciuri asemanator cu al sarii in toate celelalte mancaruri. Ce se intampla atunci cand uiti sa o adaugi? Preparatele tale nu mai ies la fel de bune, ci cu un gust mai slab.

3. Scortisoara
Ai facut vreodata greseala sa adaugi prea multa scortisoara intr-un preparat? Atunci ii cunosti cu adevarat impactul asupra gustului. E nevoie doar de putina pentru a da dulceata si aroma retetelor. Similara vaniliei, scortisoara scoate in evidenta celelalte ingrediente. Adaug-o in cafea, ovaz, iaurt sau nuci.


4. Vegeta
Cubuletele de vegeta pot adauga savoare supelor sau tocanitelor. Pentru o supa plina de arome, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi si un cub de vegeta. Datorita concentratiei mari de gusturi, aceasta poate fi predominant sarata, de aceea nu mai e nevoie sa adaugi sare in preparate. Foloseste-o in mancarurile cu carne de pui, vita si legume.

5. Mierea
Mierea poate da diferite arome unei mancari, in functie de florile din care a fost facuta. Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat are un gust mai puternic. Ea este potrivita si pentru dulciuri, dar si pentru mancaruri sarate. Este mai dulce decat zaharul alb, ceea ce inseamna ca poti folosi mult mai putina atunci cand gatesti si sa obtii acelasi gust.

6. Chimenul
Acesta se foloseste in special in mancarurile cu specific mexican. Datorita gustului pe care il aduce, este potrivit pentru supe si tocanite. Putin chimen poate da profunzime si aroma oricarui preparat. Iar cea mai buna parte e ca poti sa-l folosesti pentru a-ti imbunatati retetele si nu vei mai avea nevoie de sodiu, alte grasimi sau calorii.

7. Zeama de lamaie
Cauti un ingredient care sa dea savoare unei multimi de mancaruri? Lamaia este cea de care ai nevoie. Daca gusti dintr-o mancare si ti se pare ca ii lipseste ceva, putina zeama de lamaie va rezolva imediat problema. De asemenea, va scoate in evidenta aromele preparatului, fara sa-i dea un gust specific de lamaie.

Autor:  Andreea Utza