Site coolinaria.ro

Ce alimente dauneaza danturii


Ce alimente dauneaza danturii Chiar daca albirea profesionala iti poate reda stralucirea danturii, cel mai bine e sa stii sa te aperi de carii si pete prin ceea ce mananci si bei zi de zi...

Iata ce alimente si bauturi dauneaza cel mai mult dintilor:

1. Citricele
Citricele si sucurile de citrice sunt surse bune de vitamina C si alti nutrienti necesari, insa nu sunt bune si pentru dantura. Sucul de lamaie si cel de grepfrut, in special, pot eroda smaltul dintilor, in timp. Sucul de portocale este cel mai putin daunator dintre toate citricele.
Faptul ca dauneaza danturii nu inseamna ca nu mai trebuie sa le consumi, deoarece ele contin calciu si vitamine, esentiale pentru dinti. Trebuie doar sa ai grija sa te speli pe dinti dupa ce le mananci!

2. Dulciurile lipicioase
Cu cat este mai lipicioasa bomboana, cu atat este mai rea pentru dintii tai. Caramelele sau jeleurile se prind de dinti si raman acolo pentru mult timp, permitand bacteriilor sa se infrupte din zaharul depozitat. Bacteriile ard zaharul, produc acid, dizolva smaltul dintilor si asa apar cariile.
Bomboanele acidulate sunt chiar si mai daunatoare, deoarece pe langa faptul ca au foarte mult zahar si se lipesc de masele, mai contin un plus de acid, pe langa cel creat la interactiunea dintre zahar si bacterii.

3. Dropsurile
Acestea nu se lipesc de dinti, in schimb se dizolva incet si iti umplu gura de zahar, dand timp bacteriilor sa produca si mai mult acid daunator. Ca sa faca lucrurile si mai rele, majoritatea contin acid citric. Mai mult decat atat, daca musti prea tare din ele iti pot ciobi dintii, iar nici un periaj nu mai poate corecta asta...

4. Muraturile
Acidul din otet este esential pentru muraturi, el le da gustul sarat si acrisor. Tot otetul este cel care le transforma in inamici pentru smaltul dintilor. Totusi, daca nu mananci muraturi zilnic, nu esti in pericol, iar cei mai multi dintre noi nu mananca atat de des. Daca le consumi din cand in cand, nu este o problema.

5. Sucurile carbogazoase
Nu e niciun secret ca daca bei prea multe sucuri risti sa faci carii. Ceea ce e mai putin cunoscut este ca acidul din acestea poate dauna si mai multe danturii decat zaharul pe care il contin. Chiar si sucurile dietetice contin acid citric si fosforic, care pot eroda smaltul.
Daca nu poti rezista fara suc, cel mai bine este sa-l consumi la o masa, nu separat pe parcursul zilei. Mancarea te va ajuta sa neutralizezi acidul.

6. Energizantele
Daca ai pofta de ceva racoritor, energizantele pot parea o optiune buna, dar cu siguranta nu vor face niciun bine danturii. Acestea sunt bogate in acid si pot fi foarte daunatoare, ba chiar sunt detinatoarele trofeului de bauturi care strica cel mai rau dantura...

Autor:  Andreea Utza