Site coolinaria.ro

7 alimente bogate in calciu, care nu sunt lactate


7 alimente bogate in calciu, care nu sunt lactate Calciul construieste oase si dinti sanatosi si asigura functionarea corecta a celulelor si a nervilor din organism.

Adultii au nevoie de aproximativ 1000 de mg pe zi, dar ce faci atunci cand esti vegan sau intolerant la lactoza?

Iata principalele surse de calciu, care nu sunt lactate:

1. Broccoli
Pe langa faptul ca este bogat in calciu, aceasta leguma contine de 2 ori mai multa vitamina C decat o portocala. De asemenea, o dieta bogata in legume crucifere scade riscul imbolnavirii de cancer, inclusiv cel de colon sau al tractului urinar.

2. Varza Kale
Considerata un superaliment, ea contine de toate: vitamina C, vitamina A si 101 mg de calciu per portie. Este saraca in calorii, avand doar 30 per portie. De asemenea, este bogata si in vitamina K, un nutrient esential pentru sanatatea sangelui. Fara acesta, nu te-ai opri din sangerat atunci cand te tai.

3. Pastaile de soia
Aceasta este, de fapt, soia care nu este gata pentru cules, ci se afla inca in pastaie. Este una dintre putinele mancaruri de origine vegetala care poate fi considerata o proteina completa, adica ea contine toti cei 9 aminoacizi esentiali. De asemenea, vei consuma si 8 grame de fibre la fiecare portie.

4. Smochine
Gusta dintr-o smochina confiata si vei avea impresia ca te rasfeti cu un desert foarte dulce si lipicios, cand, de fapt, mananci fibre si potasiu. De asemenea, smochinele contin si magneziu, un nutrient de care corpul are nevoie in peste 300 de procese, de la cele musculare pana la cele osoase.



5. Portocalele
Stii deja ca portocalele sunt pline de vitamina C, esentiala pentru sistemul imunitar, insa ele sunt si sarace in calorii, si bogate in antioxidanti.

6. Sardinele
Nu te speria de sardine, acesti pestisori sarati adauga aroma salatelor si pastelor. Au foarte mult calciu si sunt o sursa excelenta de vitamina B-12, un nutrient esential pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos, in general. De asemenea, ele contin vitamina D, esentiala pentru sanatatea oaselor.

7. Somonul la conserva
Daca nu poti gasi somon de buna calitate, incearca-l pe cel la conserva. Jumatate de conserva contine 44% din doza zilnica recomandata de calciu, dar si 38 de grame de proteine, care te ajuta sa scapi de grasimea abdominala.

Autor:  Andreea Utza