Site coolinaria.ro

Dieta pentru cei activi


Dieta pentru cei activi Cu cat stii mai multe despre nutritie, cu atat vei fi mai confuz. Este de asteptat ca o dieta corecta sa fie buna la orice. Deci, o dieta sanatoasa, ar trebui sa fie buna indiferent ce facem in viata de zi cu zi. Ei bine, daca doresti sa faci sport, ai face bine sa iti reevaluezi dieta, deoarece cea de slabit nu poate fi la fel de buna atunci cand vrei sa faci sport.

1. Trebuie sa mananci alimente ce te ajuta la antrenamente
Deseori, dietele devin populare deoarece te ajuta sa scapi de kilogramele in plus. Insa, toate aceste diete fac practic acelasi lucru, te fac sa mananci mai putin. Dar o dieta saraca in calorii va functiona exact impotriva scopurilor tale, in cazul in care vrei sa faci sport. In primul rand, dieta aceasta iti va diminua resursele de energie, adica numarul de calorii pe care le vei arde in timpul antrenamentului. Apoi, iti limiteaza corpul si te va face sa te simti obosit.

2. Trebuie sa mananci carbohidrati
Corpul tau are doua surse de energie: grasimea si carbohidratii. Atunci cand nu faci sport, consumi mai multe grasimi, dar, indata ce iti pui corpul in miscare, vei incepe sa consumi si din carbohidrati. Carbohidratii vin din glicogenul din msuchii tai, deci, cu cat vei lucra mai mult, cu atat vei avea mai putin glicogen. Pentru ca muschii tai tind sa pastreze o cantitate semnificativa de glicogen, nu exista avantaje ale unei diete sarace in carbohidrati pentru sportivi. Cu cat vei scadea nivelul de carbohidrati din mesele tale, cu atat vei avea o performanta mai slaba.

3. Trebuie sa consumi destule proteine
Daca esti un om activ, vei consuma aproximativ 1.2% din proteinele aflate in muschii tai zilnic. Daca ridici greutati, acest proces se va accelera. Deci, daca doresti sa faci si ceva muschi, ai face bine sa consumi si proteine. Pana la urma, muschii tai sunt facuti din proteine. Proteinele combinate cu carbohidratii intr-o masa vor creste rata cu care muschii tai vor restabili nivelurile de glicogen. Aceasta recuperare nu este o problema pentru majoritatea oamenilor, trebuie doar sa mananci ca in mod normal in urmatoarele 24 de ore.



4. Daca doresti sa exersezi mai mult, va trebui sa consumi mai multi carbohidrati
Este dovedit ca bauturile facute special pentru sportivi imbunatatesc performantele in sesiuni ce dureaza mai mult de o ora. Ar trebui folosite mereu cand sunt astfel de circumstante. In antrenamente, este alta poveste, deoarece acolo nu vei dori intotdeauna sa ajungi la performante maxime. Atunci cand vrei sa exersezi la intensitate maxima totusi, ar trebui sa consumi astfel de bauturi si foarte multi carbohidrati.

5. Ai incredere in corpul tau atunci cand iti cere sa bei
Ideea ca esti mereu deshidratat si ca sportivii nu se pot incredere in propriile simturi atunci cand vine vorba de sete a fost foarte profitabila pentru companiile care au vandut bauturi pentru sportivi. Dar pericolul suprahidratarii este mare. Este bine sa te ghidezi dupa setea pe care o ai. Corpul tau va sti intotdeauna cand ii este sete si cat va avea nevoie sa bea.



Autor:  Andreea Utza