Site coolinaria.ro

Mananca mai bine, traieste mai mult


Mananca mai bine, traieste mai mult Este destul de clar ca expresia “esti ceea ce mananci” este adevarata. Asa ca, data viitoare cand crezi ca nu ai timp sa faci o masa de calitate, plina de nutrienti, va trebui sa te gandesti mai bine. Alegerea mancarurilor potrivite nu numai ca iti ofera energia de care ai nevoie, dar vei beneficia astfel si de nutrientii esentiali si vitaminele necesare pentru a fi mai sanatos.

1. Ai grija de oasele tale
Sanatatea oaselor este esentiala pentru tine, deoarece va scadea riscul unor accidente si va inceptini pierderea din masa osoasa atunci cand imbatranesti. Este foarte important, ca pe langa dietele bogate in calciu de care ai nevoie sa faci si exercitii fizice. Cele mai bune surse de calciu sunt lactatele, cum ar fi laptele cu continut redus de grasimi, iaurt si branza.
Nu uita de magneziu si fosfor, deoarece si acestia sunt factori cheie in mentinerea sanatatii oaselor. Nucile sunt o sursa excelenta de nutrienti esentiali si sunt si o cale usoara prin care ii poti adauga in dieta ta.

2. Nu uita de colesterol
Daca ai de gand sa cauti o cale prin care sa reduci nivelul de colesterol, atunci pune pestele pe lista prioritatilor tale atunci cand mergi la cumparaturi. Pestele aduce beneficii majore problemei colesterolului deoarece contine acizi grasi omega-3. De asemenea, acesti acizi grasi au un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale.
In caz ca nu te poti decide ce fel de peste este cel mai bun pentru tine, alege intre somor, hering, macrou, ansoa sau ton, deoarece acestea sunt cele mai gustoase variante.



3. Tensiunea arteriala este cruciala
Tine-ti tensiunea arteriala sub control, deoarece vei dori sa previi hipertensiunea. Acest lucru poate fi facut prin a adauga alimente bogate in potasiu dietei tale. Pe langa banane, vei putea sa mananci si cartofi cu tot cu coaja sau avocado. Chiar si sucul de portocale este o buna alegere. Daca iti plac lactatele, poti opta oricand pentru iaurt. Asa ca inlocuieste cafeaua din pauza cu un pahar de suc de portocale pentru a-ti ajuta corpul.

4. Mentine sanatatea inimii
Prioritatea numarul unu a unui om ar trebui sa fie tinerea sub control a sanatatii inimii. Bolile de inima sunt o mare problema atunci cand vine vorba de ambele sexe. Vitaminele, mineralele si proteinele sunt cruciale atunci cand vrei sa previi o astfel de catastrofa.
Inima trebuie tinuta intotdeauna in forma maxima. Poti face asta cu gustari sanatoase care iti vor furniza energia de care ai nevoie pentru intreaga zi. Cauta alimente bogate in fibre, vitamina E, magneziu, mangan si niacina. Cel mai bun aliment ce va va ajuta sa rezolvati problemele cu inima este nuca. Studiile sugereaza faptul ca daca vei manca 40 de grame de nuci pe zi, ca parte a unei diete scazute in colesterol si grasimi saturate, vor reduce riscurile bolilor de inima.

Autor:  Andreea Utza