Site coolinaria.ro

3 alimente mai bune ca orice supliment


3 alimente mai bune ca orice supliment Este foarte usor sa devii confuz atunci cand te gandesti la ce fel de dieta ar trebui sa ai pentru o viata sanatoasa. Companiile produc foarte des reclame convingatoare, si este usor sa te lasi prins de aceasta capcana. Desigur, toata lumea vrea profit, dar tu vrei sa mananci sanatos. O multime din suplimentele aflate astazi pe piata sunt mult mai putin eficace decat ceea ce gasesti in piata.

1. Broccoli
Broccoli este un aliment plin de compusi numiti izotiocianati si sulforafani. Acesti compusi sunt responsabili cu tot ceea ce este bun la broccoli. Izotiocianatii sunt foarte buni antioxidanti, iar sulforafanii au proprietati ce te pot ajuta in lupta impotriva cancerului.
Suplimentele ce contin acesti compusi nu sunt la fel de benefice ca broccoliul. Acest lucru se intampla deoarece, de obicei, aceste suplimente nu contin toate tipurile de izotiocianati si sulforafani, in timp ce broccoliul contine tot pachetul.
Deoarece suplimentele se bazeaza de multe ori pe compusi bioactivi care nu sunt la fel de bine absorbiti de corp, efectul acestora este cu mult diminuat fata de alimentele gasite in natura.

2. Sfecla
Daca un produs contine o cantitate mica dintr-un compus bioactiv impotant s-ar putea sa fie mai benefic daca vei consuma un supliment, deoarece acest lucru te va face sa mananci mai putin. Sfecla in schimb, nu face parte din aceasta categorie de produse, fiind exact opusul. Aceasta contine atat de mult nitrat incat suplimentele nu sunt deloc benefice.
Consumul de nitrati poate imbunatati circulatia sangelui si este un compus foarte bun daca il vei lua inainte sa mergi la sala.
Deoarece nitratul de sodiu este folosit ca si conservant pentru carne, exista legi care interzic un adaos prea mare de nitrati in suplimente. Din fericire, nu este nevoie sa suplimentezi doza de nitrati.



3. Fasolea
Suplimentele de fibre sunt foarte populare, deoarece efectele lipsei de fibre, cum ar fi constiparea, sunt foarte incomode. Desi nu este vreo problema daca iei suplimente, este mult mai ieftin sa adaugi legume ce contin fibre in dieta ta.
Fasolea este cel mai bun exemplu de astfel de aliment. E ieftina si contine carbohidrati care nu pot fi digerati. Acesti carbohidrati ofera efecte probiotice care vor lucra impreuna cu fibrele pentru a imbunatati digestia. Broccoliul, fasolea si alte legume sunt foarte importante pentru o digestie cat mai buna. Acestea furnizeaza si destul material ce nu poate fi digerat, care ajuta la micsorarea apetitului.

Autor:  Andreea Utza