Site coolinaria.ro

5 temeri in bucatarie si cum sa scapi de ele


5 temeri in bucatarie si cum sa scapi de ele Pentru majoritatea, cea mai mare frica in bucatarie e sa nu rateze reteta si sa obtina o mancare necomestibila. Iata care sunt celelalte temeri pe care le poti intalni si cum sa le depasesti.

1. Frica de a te taia cu cutitul
Daca obisnuiesti sa gatesti des, cel mai probabil o sa experimentezi aceasta neplacere. Chiar daca un cutit este ascutit, asta nu inseamna ca el este un dusman periculos.
Ca sa reduci cat mai mult riscul de a te taia, incepe cu regulile de siguranta: foloseste un cutit ascutit si un fund pe care sa tai legumele, de preferat cu cauciuc pe spate, pentru a nu aluneca. Tine corect alimentele, pastreaza-ti degetele la distanta de lama cutitului.

2. Razatoarea
Razatoarea este cea mai temuta ustensila din bucatarie si pe buna dreptate. Lamele si zimtii sunt foarte ascutiti, pentru a putea felia atat de subtire. Daca tii alimentele cu mana, iti poti felia foarte usor si degetele, alaturi de legume.
Misca-te incet si sigur, nu te grabi atunci cand dai alimentele pe razatoare. Astfel iti vei feri si degetele.

3. Vasele incinse
Poate esti prea obosit sau te ocupi de prea multe lucruri deodata, ai un moment de neatentie si pui mana pe tigaia incinsa sau incerci sa scoti tava din cuptor fara o manusa.
Ca sa eviti aceste incidente, pune la vedere manusile, inainte sa incepi sa gatesti. Cel mai bine e chiar sa le depozitezi undeva langa aragaz. De asemenea, alege manusi care sa acopere cat mai mult din mana.



4. Aparatele de gatit sub presiune
Ai auzit vreodata cum scoate aburi un astfel de aparat? Cu siguranta te duce cu gandul la o explozie. Totusi, exista atat de multi oameni care-l folosesc fara sa se teama si obtin mancare delicioasa in mai putin de o ora.
Foloseste un aparat modern si citeste instructiunile. Incepi prin a-ti achizitiona un model nou, care cu siguranta va avea mai multe imbunatatiri in ceea ce priveste siguranta. Apoi, nu uita sa citesti foarte atent manualul de instructiuni, pentru ca te poate salva dintr-o situatie neplacuta.

5. Alimentele prajite
Uleiul incins poate provoca adevarate fobii. Poate ustura, arde si chiar starni incendii. Dar daca stii cum sa il folosesti, poti face cartofi prajiti fara vreun dezastru care s-ar sfarsi la medic.
Tine minte ca uleiul nu trebuie sa intre niciodata in contact cu apa sau foc. Nu pune mai mult ulei decat are nevoie reteta ta, pentru a nu se varsa pe langa. De asemenea, sterge alimentele inainte de a le pune in ulei incins, ca sa nu fie ude.

Autor:  Andreea Utza