Site coolinaria.ro

6 sfaturi pentru un gratar reusit


6 sfaturi pentru un gratar reusit Vara este anotimpul gratarelor in aer liber. Poti pune pe gratar aproape orice, de la fructe si legume, pana la carne si deserturi. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa pregatesti cele mai bune mancaruri la gratar.

1. Curata bine gratarul si pastreaza-l asa.
Daca nu ai folosit de mult gratarul, curata-l bine inainte sa-l folosesti. Daca folosesti unul cu gaz, verifica furtunul. Curata grasimea ramasa pe el. Chiar daca ti se pare curat, deoarece l-ai spalat dupa ce l-ai folosit ultima oara, mai clateste-l putin.

2. Carbuni incinsi
Inainte ca orice sa atinga gratarul, trebuie sa fii sigur ca toti carbunii sunt foarte incinsi. Atat de incinsi incat s-a format cenusa pe marginea lor.

3. Unele legume trebuie fierte inainte
Exista unele legume care trebuie pregatite putin, inainte de a putea fi puse pe gratar. Multe se pot pune direct, dar in special cele mai tari, precum morcovii sau cartofii se descurca mai bine daca sunt fierte cateva minute inainte.



4. Pune apa sarata, in loc de sosuri
Apa sarata sau saramura este mai buna decat orice sos din comert. Foloseste-o alaturi de carnea sau legumele la gratar, deoarece le va scoate in evidenta aroma. De asemenea, va crea o crusta delicioasa si crocanta, in timp ce interiorul va ramane moale si suculent.

5. Pestele
Exista anumite tipuri de peste care merg mai bine la gratar, decat altele. Alege peste precum somonul, tonul sau pestele-spada, deoarece rezista mai bine la temperaturi inalte. Pestii delicati pot capata o textura neplacuta, se pot rupe si pot cadea printre gratiile gratarului.

6. Maioneza
Maioneza este ingredientul minune care nu permite pestelui sa se lipeasca de gratar. Chiar daca poti folosi si ulei de masline, un strat subtire de maioneza este si mai potrivit. Se lipeste bine de peste, il pastreaza moale si nu-i permite sa ramana lipit de gratar. Si nu trebuie sa-ti faci griji ca pestele va ramane cu gust de maioneza, dupa preparare nu se mai simte deloc.

Autor:  Andreea Utza