Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti cu branza


Cum sa gatesti cu branza Probabil te-ai obisnuit sa mananci branza alaturi de legume, in paste sau omlete. Dar iata cum o poti folosi la potentialul ei maxim. Urmeaza aceste sfaturi si transforma-ti preparatele cu branza in delicii culinare.

1. Cum sa o razi
Daca razi branza inainte sa o gatesti, asigura-te ca aceast este rece. Altfel, va fi greu de razuit. Acelasi lucru se aplica si pentru branzeturile mai tari. Moduri ideale in care poti razui branza este cu un cutit, un aparat de bucatarie sau vechea razatoare obisnuita. Branzeturile moi sau proaspete nu au nevoie, insa, de aceste aparate, deoarece le poti marunti cu degetele.

2. Sa tai crusta?
Depinde de crusta si de gustul ei. Daca iti place, atunci pastreaz-o. Unele pot avea un gust destul de puternic, asa ca e mai bine sa le tai. In plus, ele pot fi mult prea tari, in comparative cu restul produsului. In plus, daca tu crezi ca va influenta gustul mancarii in mod dramatic, scapa de ea.

3. Cand sa pui branza
Daca o topesti pentru un preparat, cum ar fi pastele sau legumele, sau chiar o salata calda, amestec-o cu ingredientele chiar inainte sa o servesti. Nu inainte, deoarece se va depunde pe fundul vasului si se va intari. Chiar si atunci cand o presari peste paste, este bine sa o pui inainte sa le mananci.



4. In sosul béchamel
Atunci cand pui branzeturi in sosul béchamel, asigura-te ca acesta este mai lichid si mai light. Altfel, gustul de faina gatita va interfera cu gustul branzei tale si il va schimba. Iar tu vrei sa simti branza, nu faina. Insa, daca folosesti o branza cu un gust foarte intens, poti folosi si un sos béchamel mai cremos.

5. Testeaza branza inainte de a o gati integral
Inainte sa folosesti la gatit toata branza scumpa pe care tocmai ai cumparat-o, testeaza cu o portie mai mica. Trebuie sa fii sigur ca ea se gateste bine si ca se potriveste in reteta. Multe branzeturi isi pierd din savoare atunci cand sunt incalzite, asa ca ai grija la acestea. Experimenteaza cat mai mult.

6. Ia sosul de pe foc inainte sa pui branza
Atunci cand faci un sos cu branza si béchamel, e important sa iei sosul de pe foc, inainte sa adaugi branza. In sine, ea este o emulsie de lapte, iar daca o incalzesti prea rapid se poate transforma intr-un dezastru neplacut.

Autor:  Andreea Utza