Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti pentru pisica ta


Cum sa gatesti pentru pisica ta Daca tu nu poti manca un singur aliment timp de o saptamana, inseamna ca felina ta chiar ar aprecia o masa diferita. Iata cum poti sa-i pregatesti ceva bun si sanatos.

1. Intelege ce nevoi are pisicuta ta
Nevoile nutritionale ale pisicilor difera de ale noastre. Ele au nevoie de multe proteine si grasimi. Legumele si ierburile constituie cam 15% din dieta lor. Inainte sa te apuci sa-i pregatesti ceva, asigura-te ca mancarea ta contine tot ce trebuie, mai ales daca pisica ta are vreo nevoie deosebita. Pentru asta, cel mai bine e sa te consulti cu veterinarul.

2. Evita alimentele periculoase pentru pisici
Daca tie iti place un anumit aliment, nu inseamna ca el e sanatos si pentru pisica. Nu folosi ceapa, usturoi, struguri, stafide, ciocolata (nici macar alba), zahar, drojdie sau condimente, praf de copt sau bicarbonat de sodiu. Altele elemente interzise pentru pisici sunt: alcoolul, cafeaua, ceaiul, bauturi energizante sau alte produse cu cofeina.

3. Foloseste rar aceste alimente
Exista alimente care, desi nu sunt toxice pentru pisici, nu sunt bune in cantitati mari (ca si pentru oameni, de alfel). Printre acestea se numara ouale crude, carnea cruda, ficatul, tonul (poate crea dependenta). Laptele si produsele lactate o pot deranja la stomac.



4. Nu ii inlocui alimentatia obisnuita
Mancarea facuta in casa trebuie sa fie o gustare, nu sa intre in alimentatia zilnica sau, mai rau, o inlocuiasca pe cea obisnuita. Nu ai cunostintele necesare pentru a-i putea satisface toate nevoile nutritionale si risti sa o imbolnavesti.

5. Creeaza-ti reteta
Incepe cu proteinele. Cumpara carne fara antibiotice sau hormoni si gateste-o, de exemplu, prin fierbere. Tai-o in bucati marunte sau da-o prin masina de tocat. Pentru fiecare 1.3 kg de carne, adauga 2 oua fierte. Amesteca totul intr-un castron si pune la frigider.

6. Alege alimente care contin nutrienti importanti pentru pisica
O alta reteta usoara este putin orez fiert, alaturi de somon maruntit si apa. Va semana cu o supa. Poti adauga si cateva legume taiate marunt.

7. Fa portii mici si tine-le la frigider
Nu hrani pisica in exces, da-i portii mici, iar restul de mancare pastreaz-o in frigider, pana cand va veni vremea pentru masa, din nou.

Autor:  Andreea Utza