Site coolinaria.ro

Beneficiile afinelor


Beneficiile afinelor Afinele sunt unele dintre cele mai populare fructe ale verii. Sunt dulci, zemoase si pline de nutrienti. Le poti manca proaspete sau le poti folosi in diverse retete, de la prajituri pana la sucuri si smoothie-uri. Iata ce beneficii aduce consumul acestora:

1. Vitamine
Desi micute, afinele contin numeroase vitamine, esentiale pentru organismul nostru. De exemplu, o ceasca de afine contine 24% din doza zilnica recomandata de vitamina C, 5% vitamina B6 si 36% vitamina K. De asemenea, ele contin fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, mangan, zinc, cupru, beta-caroten, vitaminele A si E.

2. Oase sanatoase
Fierul, fosforul, calciul, magneziu, manganul, zincul si vitamina K din afine sunt toate foarte importante pentru dezvoltarea si mentinerea structurii oaselor. Fierul si zincul au roluri importante in pastrarea fortei si a elasticitatii oaselor si incheieturilor. Lipsa de vitamina K poate duce la cresterea riscului de fracturi.

3. Scad tensiunea
Un aport mic de sodiu este important pentru o tensiune potrivita. Afinele nu contin deloc sodiu, insa au potasiu, calciu si magneziu, care scad tensiunea in mod natural.



4. Tin diabetul in frau
Studiile au demonstrat ca cei care sufera de diabet de tip 1 si consuma alimente bogate in fibre au un nivel mai scazut al glucozei. O singura ceasca de afine contine aproximativ 3.6 grame de fibre. Doza zilnica recomandata este de 21-25 grame de fibre pentru femei si 30-38 de grame pentru barbati.

5. Pentru o digestie sanatoasa
Datorita continutului lor bogat in fibre, afinele sunt foarte bune pentru sistemul digestiv. Ele previn cu succes constipatia. 6. Lupta impotriva ridurilor
Colagenul este esential pentru piele, iar el se bazeaza pe vitamina C, ca un nutrient important, ce functioneaza ca un antioxidant. El previne efectele nocive ale expunerii la soare, poluare si fum. De asemenea, vitamina C ajuta colagenul sa vindece ridurile si sa imbunatateasca textura pielii.

Autor:  Andreea Utza