Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti pentru catelul tau


Cum sa gatesti pentru catelul tau Catelul este si el un membru al familiei si trebuie sa manance la fel de bine si de sanatos ca toti ceilalti. Nu face greseala de a-i da resturile de la masa, deoarece dieta lui nu seamana cu a ta.

1. Ce nevoi nutritionale are
Cainii salbatici traies fara a avea diete echilibrate. In timp ce tu-i dai cainelui tau proteine de calitate, ei mananca organe precum ficati sau rinichi. Totusi, cainii salbatici traiesc mai putin decat cei domestici. Asta inseamna ca patrupedul tau are nevoie de o dieta mai complexa, nu doar cu proteine si carbohidrati.

2. Cum sa gatesti alimentele
Invata sa pastrezi vitaminele si mineralele si sa respecti retetele. Daca aceasta iti cere sa pastrezi pielita carnii, atunci nu o arunca, deoarece ea contine grasimi necesare. Nu fierbe legumele, ci fa-le la aburi si foloseste-le aproape crude.

3. Creeaza reteta
Proteine
Un caine adult de 14 kg are nevoie de cel putin 25 de grame de proteine pe zi. Asta inseamna oua, proteine animale (pui, miel sau curcan).
Grasimi
Acelasi caine de 14 kg are nevoie de cel putin 14 grame de grasimi pe zi. Te poti asigura ca le primeste daca lasi pielita pe carne, atunci cand o pregatesti.
Carbohidrati
Cainii isi iau cea mai mare parte din calorii din carbohidrati. Foloseste orez, grau sau ovaz in retetele tale.
Vitamine
Vitaminele sunt foarte importante pentru catelul tau, ca si pentru tine. Legumele verzi sunt o sursa buna de vitamine, insa unii caini le ocolesc, pentru ca nu le place gustul acestora. Orice leguma pe care tu nu o poti manca cruda, trebuie pregatita inainte (cartofi, napi, pastarnaci).



4. Evita aceste alimente
Iata o lista cu alimentele care nu au ce cauta in dieta catelului: stafidele, strugurii, ceapa, usturoiul, rosiile, ciocolata, avocado, drojdia, cofeina, alcoolul, indulcitorii artificiali, xylitolul si nucile de macadamia.

5. Nu-i schimba alimentatia obisnuita
Nu inlocui mancarea lui obisnuita cu cea facuta in casa, ci prepar-o doar ocazional.

Autor:  Andreea Utza