Site coolinaria.ro

Catina – o minune a naturii


Catina – o minune a naturii Am auzit pentru prima data de catina cand eram studenta si un amic foarte bun mi-a dat la un moment dat, cand ma simteam foarte rau, o lingurita de sirop de catina preparat in casa. Nu stiu daca a fost placebo, sau daca a fost intr-adevar efectul acelui sirop, dar m-am revigorat instantaneu.

Ai mei prepara, mai nou, un soi de decoct cu boabe de catina si miere de albine si il iau iarna ca sa se fereasca de raceala sau ca sa calmeze tusea. Si functioneaza.

M-am informat si am descoperit ca aceste boabe constituie intr-adevar o minune a naturii, intervenind in mod miraculos in combaterea si tratarea multor afectiuni. Era si de asteptat, avand in vedere faptul ca sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C , E, K, P, F celuloza, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu si uleiuri complexe. Asa o bogatie de substante esentiale pentru buna functionare a organismului nu ar avea cum sa nu fie folosita in remediul tulburarilor de tipul: ulcerului gastric, alergiilor, diareei, reumatismului, tulburarilor neuroendocrinologice, circulatorii sau hepatice. Trateaza anemiile, asteniile, depresiile, tulburarile oftalmologice, coronariene, gingivitele si, nu in ultimul rand, alunga stresul.

Catina poate fi consumata atat in stare proaspata cat si sub forma de suc, sirop, ceai, decoct, sau alte produse ce pot fi fie fabricate acasa, fie se gasesc in farmacii.

„Preparatele” amintite pot fi folosite cu succes si in curele de slabire pentru ca au rolul de a reduce pofta de mancare. Se recomanda ca timp de o luna sa se consume boabe de catina in fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol, incepand cu o boaba in prima zi si crescand cantitatea cu inca o boaba in fiecare zi, pana la finalul lunii dupa care cantitatea scade cu cate o boaba in fiecare zi in luna urmatoare.

Si, daca toate calitatile enumerate pana acum nu erau de ajuns pentru a te convinge sa incluzi catina in alimentatia ta, afla ca are si efect afrodisiac.

Autor:  Raluca Alupoaie