Site coolinaria.ro

Cum te pot ajuta copiii in bucatarie – in functie de varsta


Cum te pot ajuta copiii in bucatarie – in functie de varsta Copiii vor intotdeauna sa fie alaturi de tine, chiar si cand gatesti. Prepararea mancarurilor alaturi de cei mici poate fi distractiva si placuta. Iata care sunt activitatile la care ei te pot ajuta, in functie de varsta lor:

1. Copii pana la un an jumatate
In primul an de viata, cel mai bine pentru copii este doar sa priveasca. Adu-i in bucatarie cand gatesti. Aranjeaza-le un loc sigur si da-le cateva obiecte de bucatarie cu care sa se joace: o lingura de lemn, o spatula sau un castron din plastic. Lasa-i sa miroasa ceea ce gatesti si sa atinga ingredientele.

2. De la 2 la 3 ani
Copiii sunt deja gata sa te ajute. Ei pot indeplini sarcini usoare, precum turnatul lichidelor in bolul pentru mixer, spalarea fructelor si a legumelor sau chiar maruntirea ierburilor (cu mainile). De asemenea, ii poti lasa sa asezoneze mancarurile, fie cu ierburi fie cu putina sare, dar si sa amestece putin in aluatul pentru prajituri.



3. De la 4 la 5 ani
Prescolarii te pot ajuta mai mult decat ti-ai putea inchipui, asa ca e timpul sa ii pui la treaba. Ei pot deja taia alimentele, insa nu ii scapa din ochi, deoarece se pot accidenta. Ei pot intinde aluatul pentru prajituri sau pizza, pot decoji oua, intinde unt sau gem si chiar sparge ouale in castron.
Micutii te pot ajuta la spalatul vaselor, cat timp nu sunt prea grele pentru ei si pot aranja masa. Ii poti lasa si sa stoarca lamaile.

4. De la 6 la 9 ani
La aceasta varsta, copiii stiu deja cateva lucruri de baza despre bucatarie si sunt pregatiti pentru noi provocari. Ii poti invata cum sa foloseasca diverse aparate in bucatarie, dintre cele simple. Deoarece copiii incep sa citeasca la aceasta varsta, e un moment excelent ca sa-I pui sa-ti citeasca ingredientele din reteta. De asemenea, ei pot folosi cutite mici, pot decoji fructe si legume, pot bate frisca cu mixerul si pot pune aluat in formele pentru briose.
Ii poti lasa chiar si sa foloseasca razatoarea si sa rada o bucata de cascaval. Ei te pot ajuta si sa ungi tava inainte de a o baga la cuptor. Ii poti lasa sa foloseasca un desfacator de conserve sau o presa pentru usturoi.
Este timpul sa faceti impreuna diverse proiecte de gatit. De exemplu, puteti prepara ricotta sau iaurt. Puteti face o paine sau, de ce nu, puteti invata impreuna sa faceti pastele de la zero.

Autor:  Andreea Utza