Site coolinaria.ro

Cat de mult zahar trebuie sa mancam


Cat de mult zahar trebuie sa mancam Care este diferenta intre adaosul de zahar si zaharul gasit in fructe si legume?
Cat de mult putem manca zilnic si ce simptome vom avea daca mancam prea mult?
Expertii ne spun ca zaharul adaugat nu trebuie sa fie mai mult de 5% din numarul caloriilor pe care le consumam zilnic.

1. Cat de multe fructe ar trebui sa mancam pe zi?
Legumele au o valoare nutritionala mai buna decat a fructelor si nu afecteaza atat de mult nivelul de zahar din sange. Totusi, fructele sunt alegerea cea mai buna atunci cand vrem sa mancam ceva dulce. Sucul de fructe este diferit, deoarece toate fibrele au fost practic aruncate. Doua sau trei fructe pe zi este de ajuns, iar combinate cu nuci sau seminte vor fi si mai bune. Cand vine vorba de nivelul de zahar din sange, fructele, precum merele sau fructele de padure sunt mult mai bune decat cele tropicale, ca mango sau ananasul.

2. Exista un numar ideal de legume pe care ar trebui sa le mancam zilnic?
In unele tari, numarul acestora este impatit in cinci legume si doua fructe. Asta ar fi ratia ideala. Totusi, cu cat mai multe legume cu atat mai bine.

3. Cat de mult zahar este considerat ideal? Sunt toate felurile de zahar la fel?
Este recomandat sa mancam, in general, doar 5-6 linguri de zahar pe zi. O singura lingura contine patru grame.
Impachetarea mancarurilor nu usureaza felul in care determini cat de mult zahar este adaugat in ceva. Este foarte greu sa calculezi valoarea exacta. Este important sa te uiti la lista de ingrediente, deoarece au fost cazuri in care unele cereale contineau la fel de mult zahar adaugat ca si o gogoasa. Cel mai bine ar fi sa cauti cate mai multe informatii despre un brand si sa incerci sa gasesti in lista ingredientelor tot ceea ce suna ca si cum ar fi zahar.



4. Exista semne care iti vor spune daca ai mancat prea mult zahar
In cazul in care mananci prea mult zahar, dupa o vreme vei incepe sa te simti ametit sau anxios si tensionat. Asta inseamna ca nivelul zaharului a scazut si vei dori sa repari acest lucru cu si mai mult zahar. Cea mai buna metoda prin care sa eviti asta este prin a manca des si putin.
Daca ai mancat prea multa grasime saturata, vei avea mici umflaturi galbene in ochi sau pe maini. Daca observi asta ar trebui sa te duci sa iti verifici nivelul colesterolului, deoarece este posibil ca metabolismul tau sa nu digere grasimile cum trebuie.

5. Iata ce poti face pentru a nu manca prea mult zahar
Citeste lista de ingrediente si gaseste orice ar putea sa insemne zahar. Asigura-te ca mananci mancaruri de calitate in cantitate mica si la intervale scurte. Asta ar insemna un mic dejun, pranz si cina, aici adaugandu-se cate o gustare inainte de pranz si dupa acesta.

Autor:  Andreea Utza