Site coolinaria.ro

Cum sa faci prajituri cu faina integrala


Cum sa faci prajituri cu faina integrala Faina integrala este mult mai bogata nutritiv decat cea alba. Atunci cand faci prajituri cu aceasta, te vei bucura de un gust mai intens decat de obicei. Totusi, prajiturile pot parea mai uscate si mai tari. De aceea, e important sa ai in vedere cateva lucruri, inainte de a incepe sa coci.

Hidratarea aluatului
Atunci cand faci aluaturi cu faina integrala e foarte important sa le lasi sa se „hidrateze”. Asta inseamna ca, dupa ce ai amestecat toate ingredientele, trebuie sa lasi putin aluatul sa se odihneasca. Deoarece faina integrala are o textura mai bogata decat cea alba, alimentele lichide au nevoie de mai mult timp pana sa o patrunda.
De asemenea, poti lasa aluatul si peste noapte, pentru a fi cat mai moale. Daca ai uitat sa lasi aluatul la odihnit inainte de a-l pune la cuptor, nu te ingrojora. Il poti lasa si dupa ce l-ai copt, adica sa mananci prajitura a doua zi. Poate nu-ti vine sa crezi, dar va fi mult mai gustoasa.



Untul si lichidele
Atunci cand gatesti cu faina integrala, e bine sa reduci din cantitatea de grasime sau de unt, cu 20%. In ceea ce priveste lichidele, e posibil sa trebuiasa sa adaugi una-doua linguri in plus de lichid. De exemplu, daca vrei sa-ti transformi reteta de paine alba intr-una de paine integrala, ai nevoie de inca un sfert de cana de lichid, fata de obicei.

Beneficii
E bine sa folosesti cat mai des faina integrala, in locul celei albe. Ea contine aproape de patru ori mai multe fibre decat cea normala. De asemenea, este mult mai bogata in potasiu, magneziu si zinc.
Totusi, nu te grabi sa inlocuiesti faina alba din fiecare reteta de dulciuri, deoarece se poate sa ai surprize neplacute, iar cea integrala sa nu se potriveasca in acea reteta. Documenteaza-te inainte sa incerci, cauta o noua reteta.
Cele mai potrivite mancaruri in care poti folosi faina integrala sunt aluaturile coapte: pentru paine sau pizza, biscuiti, torturi sau placinte.

Autor:  Andreea Utza