Site coolinaria.ro

Cum sa salvezi o mancare prea picanta


Cum sa salvezi o mancare prea picanta Ai decis sa mai gusti o data din mancarea pe care tocmai ai terminat-o, inainte de a o servi cu familia. Deodata, simti ca gura iti ia foc, mancarea ta este mult prea picanta. Poate ai exagerat cu pudra de chili sau poate ai pus prea mult piper. Totusi, nu dispera. Iata cum iti poti salva mancarea.

1. Adauga lactate
Capsaicina este o componenta din ardeii chili, cea care le da gustul puternic si iute. Una dintre cele mai bune metode prin care poti interveni impotriva acesteia este cu un produs lactate: lapte integral, smantana, iaurt sau branza. Chiar si laptele de cocos functioneaza, la fel de bine.

3. Foloseste mai multe alte ingrediente
Poti imprastia gustul iute, adaugand mai multe componente in mancare. De exemplu, adauga mai multe legume sau mai mult lichid, in functie de reteta pe care o folosesti. De asemenea, poti improviza si adauga morcovi rasi, dovleac sau cartofi, ca sa absoarba o parte din condimente.

3. O salvare dulce
Zaharul ajuta la neutralizarea senzatiei de caldura a ardeilor. Incearca sa adaugi putin zahar sau putina miere, ca sa echilibrezi aromele.



4. Amidon
Ca sa temperezi gustul prea picant, serveste mancarea alaturi de un alt aliment care sa contina amidon. Pastele, orezul, painea, couscous-ul sau alte cereale sunt alegeri foarte bune.

5. Adauga putin acid
Ingredientele acide, precum otetul, sucul de lamaie sau lime sau chiar cateva rosii taiate, iti pot salva mancarea atunci cand este mult prea iute. Foloseste orice crezi ca s-ar potrivi in aceasta.

6. Untul de nuci
Daca cele doua arome se potrivesc, poti adauga putin tahini, unt de arahide sau unt de migdale. Acestea contin grasimi care te vor ajuta sa scapi de iuteala mancarii.

Autor:  Andreea Utza