Site coolinaria.ro

Cum sa alegi cerealele pentru micul dejun


Cum sa alegi cerealele pentru micul dejun Cu atatea varietati de cereale, cu ciocolata, cu iaurt sau cu fructe confiate, e si greu sa le alegi pe cele mai sanatoase. Etichetele te pot induce in eroare cu tot felul de formulari de tipul: „fara zahar” sau „cu cereale integrale”. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa alegi cele mai bune cereale pentru un mic dejun sanatos si copios.

Fibre
Cauta sa obtii fibre din cereale integrale. Acestea ar trebui sa fie notate pe eticheta ca primele ingrediente.

Limiteaza consumul de sodiu
Unele cereale sunt atat de sarace in calorii, incat vei fi tentat sa mananci mai multe. Insa, daca iti dublezi portia, e posibil sa consumi pana la jumatate din doza zilnica necesara de sodiu. Majoritatea cerealelor contin cam 200 mg de sodiu per portie, iar laptele contine si el in jur de 100 mg per ceasca.



Evita zaharul
Zaharul trebuie sa fie printre ultimele ingrediente (asta inseamna ca nu e foarte mult). De asemenea, uita-te cu atentie dupa diferite forme ale acestuia, sub alte nume, precum sirop, concentrat de fructe etc.
Multe tipuri de cereale folosesc fructe deshidratate care au fost acoperite cu zahar. E mai bine sa adaugi fructe proaspete sau fructe deshidratate, fara adaos de zahar.

Adauga proteine
Incearca cerealele alaturi de iaurtul grecesc, care are destule proteine incat sa te faca sa te simti satul. Vrei o alternativa vegana? Incearca iaurtul din soia. Unele varietati contin pana la 10 grame de proteine.

Regula de 5
Pentru a-ti fi mai usor sa alegi cerealele potrivite, tine minte regula de cinci. Ea spune ca trebuie sa alegi cereale cu cel putin cinci grame de fibre per portie si mai putin de cinci grame de zahar.

Autor:  Andreea Utza