Site coolinaria.ro

Cum sa mananci sanatos pe timpul toamnei


Cum sa mananci sanatos pe timpul toamnei Toamna este un anotimp plin de fructe si legume delicioase. In mod ideal, in timpul acesteia trebuie sa ne pregatim corpul in mod gentil pentru venirea anotimpului rece. Iata cateva sfaturi pentru a manca sanatos toamna:

1. Sfaturi generale
Ca o regula generala, tine minte ca trebuie sa-ti bazezi dieta pe mancaruri caldute, dulci si acrisoare. Gateste cu mai putina apa si la temperaturi mici, pentru o perioada mai lunga de timp. Mancarurile concentrate vor ingrosa sangele pentru perioada de iarna. Foarte multe mancaruri de toamna sunt bogate in antioxidanti si vitaminele A, C si E, care ajuta la pastrarea unui sistem imunitar sanatos si ne protejeaza de infectii, raceli si gripe.

2. Legumele si fructele
Mananca mai multe legume gatite decat crude. Treci de la salate la supe si la legume fierte.

Include mai multe alimente acrisoare in dieta ta, precum iaurtul, branzeturile, lamaile, limele, grapefruitul si cat mai multe varietati de mere, prune si struguri.



Incearca sa consumi legume de culoare verde inchis, dar si portocalii si galbene, deoarece ele contin beta-caroten. Printre acestea se numara morcovii, dovlecii, cartofii dulci si broccoli.

Supele sunt excelente in timpul acestui anotimp, dar si pe timpul iernii. Toamna este un anotimp destul de uscat, deci mentine-te hidratat. Pe langa aceste supe, bea cat mai des ceaiuri calde si apa la temperatura camerei.

3. Protectie impotriva bolilor
Consuma alimente care iti vor proteja organismul pe timpul iernii. E foarte important sa ai grija de plamanii tai, deoarece ei sunt sensibili la raceli si gripe. Asta inseamna sa incluzi in mancarurile tale usturoi, ghimbir, ardei iuti, ceapa si varza.


Autor:  Andreea Utza