Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti cu unt


Cum sa gatesti cu unt Probabil esti la curent cu beneficiile folosirii unui unt de calitate pentru tot felul de prajituri si aluaturi. Dar, stiai ca untul este foarte bun si pentru alte mancaruri?

Aromele naturale si dulci prezente in unt merg foarte bine alaturi de multe alimente. Untul ofera si o consistenta moale si cremoasa, care este foarte importanta in sosuri.
Atunci cand gatesti cu orice fel de grasime, e important sa ai in vedere gustul si textura pe care o ofera mancarii. Atunci cand faci legume sote, ingredientele pot absorbi cu usurinta aroma grasimii. Poti observa acest lucru abia in rezultatul final. In supe si tocanite, grasime pot fi adaugate in timpul prepararii si scoase mai tarziu, gustul lor ramanand.
Cand gatesti cu unt, e important sa nu-l incalzesti pana incepe sa scoata fum. Acesta este semnalul ca el incepe sa se descompuna. Untul e potrivit pentru preparate care au nevoie de caldura slaba sau moderata.

Pentru prajit
Untul merge excelent pentru a praji felii subtiri de carne, cand tot ce vrei e sa se rumeneasca putin. De asemenea, e potrivit atunci cand prepari legume care au fost taiate in bucati egale. Ca sa prajesti in unt, incalzeste tigaia la foc mediu si adauga untul. Atunci cand s-a topit, adauga ingredientele.



Pentru caramelizat
Alimentele caramelizate au un gust dulce, natural. Pentru acest lucru, taie legumele subtire si gateste-le intr-o cantitate mica de unt. Foloseste un foc slab, timp de 10 minute. Ele vor incepe sa se caramelizeze si sa devina mai dulci.

Pentru sosuri
Untul are o aroma deosebita care se potriveste cu foarte multe sosuri. El este esential in sosurile clasice albe, dar poate fi adaugat si in cele de tomate. Alaturi de unt, poti adauga suc de lamaie, patrunjel, vin rosu sau alb, otet sau chiar mustar.

Autor:  Andreea Utza