Site coolinaria.ro

Cum sa te descurci cu o reteta complicata


Cum sa te descurci cu o reteta complicata Retetele bune pot transforma alimente crude in adevarate capodopere culinare. Insa, ele pot parea uneori greu de inteles, ca niste hieroglife... Cum te poti descurca cu retetele care par imposibile? Iata cateva sfaturi:

1. Citeste cu atentie
Prima regula pentru a urma o reteta este sa o citesti cat mai bine. Asta pare un lucru evidente, insa chiar si bucatarii profesionisti se grabesc uneori si trec direct la gatit. Astfel, poti sari peste ingrediente mici, si te poti trezi in mijlocul retetei ca ai nevoie de ele. Inainte sa te apuci sa gatesti, asigura-te ca ai toate ingredientele si aseaza-le la indemana.

2. Intelege baza retetei
Atunci cand intr-o reteta vezi specificate oua, de obicei inseamna oua de dimensiuni mari. „Zahar” se refera la zahar simplu, alb. Faina este si ea, cea alba, obinsuita. Virgulele sunt foarte importante in retete. De exemplu, daca intalnesti formularea „o cana de nuci, macinate” trebuie mai intai sa le masori, abia apoi sa le macini.

Totusi, aceste reguli nu se aplica pentru fiecare reteta. Atunci cand folosesti o carte de retete, verifica daca nu sunt alte specificatii, altfel foloseste aceste reguli de baza.



3. Ai incredere in simturile tale
Orice bucatarie este diferita, la fel ca si orice bucatar. E important sa alegi retete care iti dau destule indicatii. Respecta-le, insa daca ti se pare ca tortul tau este gata, desi reteta spune ca mai are 10 minute de stat in cuptor, ai incredere in simturile tale si scoate-l. Daca mancarea ta pare prea uscata, abate-te putin de la reteta si mai adauga putin lichid.

4. Nu te teme sa improvizezi
Tine minte sa fii intotdeauna cat se poate de flexibil. Doar pentru ca nu ai un ingredient, nu inseamna ca nu poti face reteta. Poate fi foarte usor sa inlocuiesti anumite alimente. De exemplu, daca reteta cere ceapa apa, e in regula sa folosesti si ceapa rosie.

Autor:  Andreea Utza