Site coolinaria.ro

Ierburi esentiale in bucatarie


Ierburi esentiale in bucatarie Ierburile proaspete completeaza orice fel de mancare, atunci cand stii cum sa le folosesti. Ce ar fi sosul de pesto fara busuioc, de exemplu? Iata care sunt ierburile esentiale pe care trebuie sa le ai tot timpul la indemana.

1. Busuiocul
Busuiocul face parte din cele mai important ierburi culinare. El este folosit in bucataria frantuzeasca pentru a face pistou, iar in bucataria italiana pentru a prepara pesto. El poate fi folosit in sosuri, sandwichuri, supe si salate. Busuiocul se potriveste foarte bine cu rosiile, mozarella si uleiul de masline.

2. Menta
Menta nu e o simpla frunzilita care-ti decoreaza farfuria cu desert. Ea este extrem de versatila si poate fi folosita in multe mancaruri, dulci sau sarate. O poti adauga in multe preparate: mazare, mancaruri pe baza de carne, in deserturi (inghetata) si chiar in bauturi: ceaiuri au mojito.

3. Rozmarinul
Rozmarinul este una dintre cele mai aromate plante. El se potriveste in retetele cu carne, usturoi si ulei de masline. De asemenea, el este bun pentru focaccia, sos de rosii, pizza. Totusi, deoarece are un gust foarte puternic, e bine sa folosesti destul de putin.



4. Oregano
Oregano creste in muntii Italiei si Greciei, numele lui grecesc insemnand „bucuria muntilor”. Grecii iubesc sa presare oregano peste salate, in timp ce italienii il folosesc la pizza sau sosuri de tomate. Poti adauga oregano in vinaigrette, peste carne sau fructe de mare.

5. Cimbrul
Cimbrul este foarte important in bucataria europeana. El se potriveste foarte bine cu alte ierburi, in special cu rozmarinul, patrunjelul, salvia si oregano. Deoarece are frunze atat de micute, nu e nevoie sa-l mai tai.

6. Patrunjelul
Patrunjeul nu trebuie sa lipseasca din niciun frigider. El poate fi adaugat in orice mancare pe care o gatesti. Oricand simti ca mancarea ta are nevoie de putina culoare, nu te sfii sa adaugi putin patrunjel. De asemenea, încearca amestecul de patrunjel tocat si usturoi, mai ales alaturi de alte legume.

Autor:  Andreea Utza