Site coolinaria.ro

Alimente care stimuleaza cresterea in inaltime


Alimente care stimuleaza cresterea in inaltime Copiii nu vor putea creste armonios fara o dieta echilibrata si chiar si in cazul tinerilor inca se mai pot face mici ajustari in aceasta directie prin masuri alimentare potrivite. Exista niste categorii de produse care, daca sunt introduse in dieta celor mici, pot garanta cresterea acestora in inaltime intr-un ritm normal, fara stagnari inexplicabile.

Hrana bogata in proteine, de exemplu, si vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru cresterea in inaltime. Proteinele ofera aminoacizi, hormoni si anticorpi ce stimuleaza cresterea. Ouale, pestele, laptele si legumele pot oferi proteine din belsug. Grasimile si anumiti carbohidrati nu mai sunt la fel de benefici deoarece trebuie alocate resurse pretioase pentru procesarea si arderea lor si este blocata in acest fel cresterea in inaltime.

Carnea rosie consumata in mod regulat nu este nici aceasta sanatoasa pentru cresterea in inaltime deoarece contine lipide si grasimi saturate care de asemenea vor necesita alocarea de resurse pretioase pentru arderea lor. Pastele fainoase, dulciurile, sucurile de consum, snacksurile, chipsurile contin si acestea suficiente grasimi incat sa blocheze cresterea si sunt la fel de nocive pentru dezvoltarea armonioasa a tanarului ca si alcoolul, drogurile si fumatul.

Calciul este unul dintre cele mai importante minerale pentru cresterea in inaltime si poate fi obtinut in mod natural din lapte, branzeturi, iaurturi si zarzavaturi cu frunza lata precum spanacul, stevia, salata etc. Alaturi de calciu si aportul de vitamina C ajuta atat la fixarea calciului cat si la marirea capacitatii de rezistenta a organismului. Cea mai la indemana cale de procurare a vitaminei C sunt sucurile de portocale si lamai usor de preparat de catre fiecare dintre noi acasa.

Nu trebuie uitate nici aporturile utile de apa proaspata din abundenta, fructe, cereale integrale si produse din soia. Pentru o dezvoltare cat mai armonioasa medicul va poate recomanda si multivitamine sau diferite suplimente alimentare care sa ajute copilul sa compenseze acolo unde este cazul si sa continue sa creasca in inaltime fara probleme. Acest lucru se va intampla cu siguranta mai ales daca se evita stresul si factorii de poluare si se respecta un program adecvat de odihna.

Autor:  Lucia Mihailescu