Site coolinaria.ro

Igiena in bucatarie


Igiena in bucatarie Igiena in bucatarie este o parte importanta a oricarei locuinte, iar fiecare membru al familiei trebuie sa cunoasca regulile de baza pentru a pastra bucataria curata. Iata care sunt aceste reguli universale:

1.Igiena personala

Spala-te pe maini intotdeauna, inainte sa te apuci de gatit. De asemenea, si dupa ce ai atins carne cruda si ai trecut la fructe sau legume. Trebuie sa te speli pe maini de fiecare data cand te “contaminezi”, de exemplu dupa ce stranuti sau dupa ce ai fost la toaleta.

Daca ai parul lung, tine-l intotdeauna strans cand gatesti. De asemenea, poti folosi o boneta, pentru a te asigura ca niciun fir de par nu ajunge in mancare.

Nu atinge mancarea direct atunci cand ai rani deschise sau taieturi pe mana. Cel mai bine e sa folosesti manusi de plastic. Daca esti bolnav (racit, stari de greata sau diaree) nu te apuca sa gatesti, pentru ca e foarte usor sa contaminezi mancarea.

2.Ustensilele de bucatarie

Impiedica contaminarea prin folosirea unui alt tocator pentru carnea cruda decat pentru restul alimentelor. Ii vei face o mare favoare sanatatii tale. Nu ai nevoie decat de doua tocatoare.

Dupa ce ai mancat, spala toate vasele si ustensilele cu apa calda si detergent de vase. Nu le clati doar. Chiar daca ele par curate, e important sa elimini toti germenii. Schimba apa din chiuveta si clateste-le mereu cu apa curate. Nu le lasa pur si simplu in apa cu detergent.



Foloseste servetele de hartie ori de care ori ai ocazia. Sunt mult mai igienice decat prosoapele de bucatarie, pentru ca nu le folosesti pentru a sterge mai multe lucruri. Astfel, eviti contaminarea.

3. Mancarea

Daca ai conserve ruginite, lovite sau care nu arata deloc bine, nu le mai deschide, arunca-le direct. Te poti imbolnavi din cauza alimentelor stricate.

Mancarurile trebuie puse la frigider sau congelator cat mai repede, dupa ce le-ai terminat de preparat si s-au racit suficient. Bacteriile cresc in voie pe alimentele care stau la temperatura camerei.

Nu tine mancarurile mai mult de 3 zile in frigider si mai mult de 3 luni in congelator.

Autor:  Andreea Utza