Site coolinaria.ro

Cum sa alegi mancarea organica


Cum sa alegi mancarea organica Cererea pentru alimente organice este in continua crestere, dar multa lume se intreaba daca este, intr-adevar, mai sanatos sa alegi alimentele bio. Mancarea organica are, de cele mai multe ori, un pret mai ridicat decat cea obisnuita. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa decizi daca este sau nu mai sanatoasa pentru tine.

1. Mancarea organica vs mancarea locala
Ce inseamna sa alegem mancare organica? Trebuie sa fie crescuta in tara noastra sau poate fi la fel de buna si daca a fost crescuta pe alt continent?
Atunci cand cumparam mancare de la o ferma sau o piata locala, sustinem agricultura acelei comunitati. Avem ocazia sa luam contact cu diferiti agricultori, dintre care multi sunt certificati sa produca mancare organica. Cand cumparam alimentele din piata, sustinem si economia locala. Fermierii duc acasa aproape 95% din bani, pe cand cei care duc alimentele la supermarket primesc doar 5-15%.
Chiar daca supermarketurile nu au multe optiuni in ceea ce priveste mancarea locala, multe au inceput sa tina cont de aceasta cerere. De fiecare data cand cumparam ceva de la supermarket, votam un aliment pe care dorim sa-l mai revedem in rafturi. Daca vom continua sa alegem mancarea organica, atunci ea va fi din ce in ce mai accesibila.

2. Intreaba
Indiferent daca te duci sa cumperi direct de la ferma sau de la supermarket, nu te teme sa pui intrebari. Afla de unde provine mancarea, cum a fost crescuta, daca este sau nu organica, ce metode s-au folosit pentru a o cultiva.

3. Citeste etichetele
Atunci cand cauti mancare organica e foarte important sa citesti eticheta. Mancarurile ambalate au, de obicei, un semn vizibil care spune ca sunt organice. Fructele si legumele contin stickere care te ajuta sa identifici modul in care au fost produce.



4. Cumpara organic fara sa-ti depasesi bugetul
Multa lume are un buget limitat pentru cumparaturi. Cel mai bine e sa cumperi alimentele de sezon si sa cumperi in cantitati mai mari. Astfel, vei obtine alimente de calitate si te vei si incadra in bugetul stabilit.

5. Gaseste un echilibru
Chiar daca pare un lucru ideal, sa cauti si sa cumperi mereu manare organica s-ar putea sa nu fie cel mai potrivit lucru pentru tine. Poate, pur si simplu, nu ai acces la ferme sau la supermarketuri care ofera alimente organice. Nu lasa asta sa te impiedice din a consuma fructe si legume. Cu cat mananci mai multe, organice sau nu, cu atat organismul tau va beneficia.

Autor:  Andreea Utza