Site coolinaria.ro

Cum sa sculptezi un dovleac pentru Halloween


Cum sa sculptezi un dovleac pentru Halloween Desi in tara noastra Halloween-ul nu este tocmai o traditie, trebuie stiut ca majoritatea sarbatorilor sunt imprumutate de la alte popoare, asa ca nu trebuie sa-l privim ca pe o sarbatoare fortata. Iata cum sa aduci putin spirit de Halloween in casa ta, cu un dovleac frumos sculptat.

1. Cumpara un dovleac sanatos
Cand alegi un dovleac, alege-l pe acela care nu are taieturi sau vanatai. Alege o tulpina care nu pare ca poate fi miscata foarte usor si cu o culoare consistenta. Ciocane putin in el, daca sunetul auzit este unul gol, atunci dovleacul este copt.

2. Marimea
Alege marimea de care ai nevoie. Daca planuiesti sa faci o sculptura elaborata, asta ar insemna sa cumperi un dovleac mai mare pentru a avea mai mult spatiu pentru detalii.

3. Ai grija cand il cumperi
Majoritatea dovlecilor vor fi putrezi dupa o saptamana si jumatate sau maxim doua. Cumpara dovleacul cu cel mult o saptamana sau mai putin inainte de sarbatoare.

4. Mai intai gandeste designul
Foloseste mai intai un marker permanent cu care sa faci o schita pe dovleac. Cele non-permanente se vor sterge foarte usor.



5. Alege un cutit
Pentru a taia dovleacul vei avea nevoie fie de un cutit cu lama zimtata sau de un cutit special facut pentru taierea de dovleci. Evita cutitele cu lama normala daca este posibil, vei avea nevoie de mai multa forta pentru a taia si vei avea mai putin control.

6. Taie
Masoara un cerc cu raza de 5 centrimetri de la radacina. Vei taia in jurul acestui cerc pentru a crea un capac. Nu taia vertical, incearca sa tii cutitul putin inclinat cand o faci.

7. Scoate umplutura
Foloseste o lingura mare sau mainile pentru a scoate toate semintele din dovleac, apoi curata-l.

8. Sculpteaza-ti designul
Foloseste miscari gentile pentru a taia dovleacul si ai rabdare. Scapa de partile pe care le tai si urmeaza urmele markerul.

Autor:  Andreea Utza