Site coolinaria.ro

Fondant vs martipan


Fondant vs martipan Fondantul si martipanul sunt doua alimente diferite, ce pot fi folosite pentru decorarea torturilor. Daca ai vazut acele torturi frumos aranjate, cu fundite si diverse figurine, sigur te-ai intrebat din ce sunt facute. Ei bine, ele sunt facute fie din fondant, fie din martipan. Iata cum le poti deosebi si folosi.

Ce este fondantul?
Fondantul se gaseste in diverite forme si poate fi rulat pentru a imbraca un tort sau poate fi transformat in diverse figurine. Atunci cand este in forma lichida, el este un amestec de apa si zahar incalzit, batut pana cand a devenit cremos. Pentru torturile de nunta, de exemplu, cel mai des se foloseste cel care trebuie rulat. El este, de fapt, o gelatina care contine zahar si poate fi modelata foarte usor, ca o plastilina.

Ce este martipanul?
Chiar daca exista mai multe tipuri de martipan, cel mai des intalnit este cel facut din zahar, faina de migdale si apa. Aceasta pasta este folosita pentru a crea imitatii de fructe si legume, care sa arate bine sau sa fie folosite la decorarea torturilor. Copiii le adora, deoarece iubesc gustul de martipan. De asemenea, exista diverse tipuri de bomboane cu martipan care se vand in comert, sub diverse forme de animale sau fructe. Martipanul se poate colora in orice nuanta.



Care este diferenta dintre fondant si martipan?
Fondantul este facut din apa si zahar si de aceea este mai dulce decat martipanul, care contine apa si faina de migdale.

Fondantul poate fi turnat sau rulat pentru a imbracat torturi, in timp ce martipanul este folosit pentru a crea mici figurine pentru decor.

E mai bine sa alegi fondant atunci cand decorezi un tort alb, deoarece martipanul nu poate fi niciodata colorat in alb curat.

Atunci cand faci figurine, gelatina din fondant este cea care te ajuta sa poti modela usor.

Martipanul are un gust mai bun decat fondantul, deoarece are un usor gust de migdale.

Martipanul le permite cofetarilor sa faca diverse bomboane amuzante pentru copii.

Daca iti doresti ceva dulce pentru tort, alege fondantul. Insa, daca doresti sa-i adaugi si putina aroma, foloseste martipanul.

Autor:  Andreea Utza