Site coolinaria.ro

Dieta flexitariana


Dieta flexitariana Stim deja ca o dieta vegetariana aduce multe beneficii pentru sanatate, de la echilibrarea tensiunii arteriale pana la reducerea riscului de diabet, cancer sau infarct. Dieta flexitariana este o dieta semi-vegetariana, adica persoana care o tine va manca in principal un meniu bazat pe fructe si legume si va consuma doar ocazional carne.

Ce presupune dieta
Aceasta dieta incearca sa te convinga sa renunti la mancarurile grele cu carne. Este un mod sanatos de a manca mai multe cereale integrale, legume si fructe. Principalul beneficiu al acestei diete este flexibilitatea. Poti manca produse de origine animala daca vrei, insa doar dupa ora 6 dupa amiaza. Micul dejun si pranzul sunt mese strict vegetariene.

Stadiile
Dieta flexitariana are trei stadi: incepatorul, avansatul si expertul. Incepatorul porneste cu doua mese total vegetariene pe saptamana, apoi le tot rareste pana cand ajunge la nivelul expertului: cinci mese total vegetariene pe saptamana.
Persoanele care tin aceasta dieta se concentreaza pe fructe, legume, nuci si proteine provenite din surse vegetale.



Este sanatoasa?
Studiile au demonstrat ca flexitarienii au un indice de masa corporal mul mai mic decat carnivorii convinsi, dar au si un risc mai scazut de diabet de tip 2.
O dieta bogata in carne rosie iti poate creste riscul de cancer, in timp ce mancarurile din plante il reduc. Asta se intampla deoarece plantele contin mult mai putine grasimi saturate, mai multe fibre si mai multe fitochimicale, ce reduc riscul cancerului la san si colon.

Autor:  Andreea Utza