Site coolinaria.ro

Zaharul brun vs zaharul alb


  Zaharul brun vs zaharul alb E recomandat sa ai un consum cat mai limitat de zahar, fie el brun sau alb. Insa, ai auzit de multe ori ca zaharul brun ar fi mai bun pentru tine. Iata adevarul despre acesta, dar si diferentele dintre cele doua tipuri de zahar.

1. Ce este zaharul brun?
Zaharul brun este pur si simplu zahar alb combinat cu melasa. Asta inseamna ca el isi poate pastra forma, ca nisipul ud, pe cand zaharul alb nu poate. Zaharul brut este si el brun la culoare, si se formeaza atunci cand se evapora sucul trestiei de zahar.

2. Este zaharul brun mai sanatos?
Melasa si zaharul brun contin mai multi nutrienti esentiali decat zaharul alb, deci, teoretic, e mai sanatos sa alegi zaharul bun. De exemplu, o lingura de melasa este o sursa buna de potasiu, dar contine si putin calciu, magneziu si vitamine B. Totusi, aceasta cantitate de nutrienti este destul de mica si nu ajuta prea mult. In plus, si zaharul brun sau melasa intra tot la categoria zaharului, pe care stim deja ca trebuie sa o reduci din dieta ta.



3. Numarul de calorii
Zaharul brun si cel alb contin cam acelasi numar de calorii per portie. O lingura de zahar brun contine 17 calorii, iar o lingura de zahar alb contine 16. Deci, daca vrei sa tai din numarul de calorii pe care le consumi, nu vei rezolva prea multe inlocuind zaharul alb cu cel brun.

4. Cat de mult zahar e prea mult?
Ca sa ai o dieta sanatoasa si sa-ti scazi riscurile de ingrasare si diverse boli, trebuie sa-ti limitezi aportul de zahar, inclusiv alb, brun sau melasa. Femeile trebuie sa consume cam 100 de calorii sau mai putin (din zahar), iar barbatii nu trebuie sa depaseasca 150. Un gram de zahar contine 4 calorii.

Autor:  Andreea Utza