Site coolinaria.ro

De unde ne procuram fibrele alimentare?


De unde ne procuram fibrele alimentare? Prezente in mod natural in multe alimente proaspete fibrele alimentare sunt esentiale pentru multe dintre procesele care se desfasoara in organismul uman si, din pacate, multe persoane nu beneficiaza de un aport de fibre util prin alimentatie. Doar prin consumul zilnic de paine si ceva paste fainoase nu vom reusi sa ne procuram necesarul menit sa previna aparitia unor boli specifice timpurilor noastre.

Painea ca si multe alte alimente este de obicei fabricata din ingrediente procesate care nu mai contin aceeasi cantitate de fibre si de multe ori nici macar painea integrala nu va avea o cantitate utila de fibre desi producatorii specifica faptul ca au folosit cereale neprocesate la fabricarea acesteia. De aceea este foarte necesar sa se apeleze si la alte surse de fibre alimentare dintre care cele mai la indemana vor fi:
1. Fructele - merele, prunele, perele, smochinele, bananele si alte fructe cu o consistenta mai mare sunt foarte bogate in fibre si merita consumate chiar si zilnic, macar 2-3 portii. Portocalele, mandarinele si alte fructe similare pot fi folosite la prepararea sucurilor, dar contin mai putine fibre alimentare.
2. Legumele si zarzavaturile - toate legumele si mare parte dintre zarzavaturi contin fibre alimentare din belsug si trebuie introduse in dieta zilnica fie proaspete fie ca ingrediente la felurile de mancare. Legumele boabe prezinta probabil cea mai mare cantitate de fibre din toata gama leguminoaselor si nu trebuie evitate cu nici un chip.
3. Cerealele pentru micul-dejun sunt si acestea o buna sursa de fibre, dar cu conditia ca ele sa fie produse cat mai simplu, fara alti aditivi sau coloranti alimentari. Nu uitati sa mentineti controlul asupra consumului de zahar atunci cand consumati cereale integrale.
4. Farmaciile autorizate distribuie si suplimente dintre cele mai indicate menite sa curete sistemul digestiv si sa ofere cantitatea necesara de fibre. Prin consultarea medicului de familie puteti si dvs. sa va procurati astfel de suplimente care nu sunt in mod neaparat prea piperate ca pret.
Un aport bun de fibre alimentare este util si pentru orice persoana care doreste sa piarda ceva kilograme deoarece o dieta bazata pe fibre va oferi senzatia de satietate fara a se consuma totusi prea multe alimente. Orice dieta de slabit deci va trebui sa includa si alimente bogate in fibre menite sa alunge senzatia de foame pe parcursul zilei.

Autor:  Lucia Mihailescu