Site coolinaria.ro

Dulciuri sanatoase de Craciun


Dulciuri sanatoase de Craciun Toata lumea adora fursecurile si biscuitii de Craciun. Dar cum poti sa-ti faci desertul preferat mai sanatos fara a sacrifica din gustul si din textura acestuia? Iata cateva secrete pentru a face niste dulciuri de Craciun mai bune si mai sanatoase.

1. Fa-le mai bune pentru inima
Scoate putin din unt, margarina si inlocuieste-le cu alte uleiuri care sunt bune pentru inima precum uleiul de masline, fructe sau legume. Pentru fiecare lingurita de unt, daca il inlocuiesti cu una din aceste variante, vei elimina 5 grame de grasimi saturate din duzina ta de fursecuri. Doua duzine de prajituri facute cu 50 de grame de unt vor avea aproximativ 5 grame de grasime saturata pe fursec.

2. Inlocuieste untul cu piure de fructe
Incearca sa folosesti piure de fructe atunci cand faci aceste prajituri, in locul untului sau al margarinei. Optiunile includ piure de pere, de prune sau chiar de dovleac. Daca folosesti un astfel de inlocuitor, prajiturile tale vor avea o textura mai moale, deci este mai potrivit pentru prajiturile mai moi, precum fursecurile cu fulgi de ovaz. Poti inlocui chiar si jumatate din untul pe care il folosesti cu acest piure, dar de obicei depinde de reteta.

3. Inlocuieste grasimile nesanatoase
Inlocuieste untul din aceste prajituri cu ingrediente de prajituri netraditionale, precum iaurt degresat, lapte degresat sau chiar suc de fructe. Cand reduci grasimile dintr-o reteta, aceste prajituri poti ajunge sa fie uscate. Incearca sa adaugi cateva lichide, precum uleiurile sau iaurturile.



4. Adauga fibre
Incearca sa inlocuiesti partial sau total faina alba cu faina din grau integral sau cu ovaz. Daca esti obisnuit cu gustul si textura graului integral, unele prajituri sunt la fel de bune ca si cele facute cu 100% faina. Pentru a mai adauga niste fibre acestor prajituri, poti adauga intotdauna seminte de in.

5. Nu adauga prea mult sodiu
Unele prajituri pot avea un continut surprizator de mare de sodiu. Incearca sa nu pui mai mult de jumatate de lingura de sare pe duzina de prajituri.

Autor:  Andreea Utza