Site coolinaria.ro

Cum sa faci o salata buna, fara o reteta


Cum sa faci o salata buna, fara o reteta Salata e una dintre mancarurile care nu au nevoie intotdeauna de o reteta. Poti experimenta cu diverse legume si condimente, pana cand vei gasi numeroase combinatii pe placul tau. Iata cum poti face mereu o salata delicioasa, fara sa ai vreo reteta anume:

1. Incepe cu frunzele
Legumele cu frunze verzi sunt baza salatei tale. Chiar daca topping-urile vor determina gustul final al acesteia, conteaza si cum o incepi. Daca vrei o salata mai usoara, incearca verdeturi amestecate sau varza. Daca vrei ceva mai satios, opteaza pentru spanac, romaine sau varietati cu frunze inchise la culoare.

Cel mai bine sa alegi legume care sunt in sezon, care se gasesc la producatorii locali. Daca, totusi, nu gasesti ce vrei, poti cauta la supermarket, ca ultima optiune.

2. Alege-ti dressingul
Cand faci o salata, e important sa existe un echilibru intre legume si dressing. O salata cu prea mult dressing e prea apoasa si neplacuta, iar una cu prea putin nu are nimic deosebit. Pentru legumele mai delicate, cel mai bine e sa faci o vinaigretta. Verdeturile mai bogate merg cu dressinguri cremoase, precum tahini, sos ranch sau cu alune.



3. Legumele
Salata e modul perfect prin care poti consuma si resturile de la cina, pe care nu vrei sa le arunci. In ceea ce priveste fructele sau legumele, incearca sa alegi ceea ce se gaseste in sezonul respectiv. De asemenea, poti folosi branza (parmezan sau ricotta), crutoane, ierburi si condimente

(menta este excelenta in salate). Alte optiuni sunt ouale fierte, mazarea, maslinele etc. 4. Amesteca salata
E timpul sa combini toti pasii de mai sus. Dressingurile pe baza de ulei trebuie adaugate in ultimele minute, deoarece uleiul poate schimba aspectul legumelor cu frunze verzi. Le la schimba culoarea si le va transforma intr-un verde inchis. Deci, cel mai bine e sa pastrezi astfel de dressinguri pana in momentul cand servesti salata.

Inainte sa pui toate ingredientele la gramada, asigura-te ca legumele tale sunt uscate (mai ales frunzele) si pune-le in bol. Adauga o parte din dressing, deoarece iti este mai usor sa amesteci acum, decat atunci cand deja ai pus toate ingredientele. In plus, e mai bine sa ai mai putin dressing, ca sa mai adaugi dupa. Daca pui prea mult, la final, nu mai poti face nimic.

Autor:  Andreea Utza