Site coolinaria.ro

Cum sa faci o vinegreta cu citrice


Cum sa faci o vinegreta cu citrice Iarna nu are o reputatie prea buna in privinta fructelor proaspete, fiind destul de greu de gasit. Totusi, ea compenseaza printr-o mare varietate de citrice. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa-ti prepari propriile vinegrete cu citrice, perfecte pentru salate delicioase.

1. Regula de baza
Exista o regula de baza pentru aceste vinegrete. Nu ai nevoie de cantitati exacte. Trebuie doar sa folosesti o parte acid la trei parti de ulei. Dar nici macar aceasta ratie nu este batuta in cuie, daca-ti place mai mult acid in salate, poti pune mai mult.

2. Ingrediente
Pentru fiecare vinegreta de acest tip pe care o vrei prepara, ai nevoie de 4 ingrediente, cu care sa pornesti. O jumatate de ceapa maruntita, o lingura jumate de otetet din vin alb, ¾ cana cu ulei de masline, sare si piper dupa gust. Desigur, acestea sunt doar ingredientele de baza, ceea ce vei adauga in sos depinde de ceea ce doresti sa obtii.

3. Acidul
Pentru acid, putem folosi una dintre citricele specifice toamnei: lamaile, limele, portocalele, portocalele rosii sau chiar grapefruit-ul. Aceste fructe adauga dulceata si un gust usor intepator, numai bun pentru orice salata. Fii creativ si testeaza cat mai multe retete, pana sa ramai la una singura.



4. Otetul
Chiar daca citricele sunt ingredientele vedeta in aceste sosuri, e bine sa pui si putin otet din vin alb. Ajuta sa echilibreze dulceata din fructe, si face vinegreta sa aiba un gust mai special si putin mai intepator. Daca nu-ti place otetul, il poti inlocui foarte simplu cu unul mai bland, cu sampanie sau otet din orez.

5. Alte ingrediente
Celelalte ingrediente sunt cele care vor definitiva gustul vinegretei tale. Poti folosi ierburi proaspete, precum busuioc, oregano, patrunjel sau marar. Incearca si frunzele de menta, daca vrei sa experimentezi un gust nou. Ceapa maruntita trebuie si ea, adaugata in sos. La final, asezoneaza cu sare si piper dupa gust, si bucura-te de vinegreta ta.

Autor:  Andreea Utza