Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti cu parmezan


Cum sa gatesti cu parmezan Parmezanul este un ingredient fara de care multi bucatari nici nu se apuca de gatit. Fie ca-l folosesc pentru un orez, biscuiti sau pur si simplu pentru paste, parmezanul este un ingredient esential in orice bucatarie. Iata ce si cum poti gati cu parmezan.

Cum il cumparam
Inainte sa mergem sa luam la intamplare orice parmezan de pe raft, e bine sa tinem cont de urmatoarele lucruri.
In primul rand, trebuie sa stii ca Parmigiano Reggiano este singurul parmezan. Caracteristicile si originea lui sunt garantate de un sistem de reguli ale uniunii europene. Cauta mereu aceasta denumire pe pachete.

Vechimea
Un alt lucru important la parmezan este vechimea acestuia. Varsta este cheia, iar perioada minina trebuie sa fie de 12 luni, dar poate dura pana la un an sau mai mult. Odata cu trecerea timpului, parmezanul iti dezvolta gustul, textura si devina mai usor de digerat. Parmezanul tinut timp de 30 de luni este mai uscat si sfaramicios si are un gust deosebit.

Pastrarea
Temperatura la care parmezanul este pastrat ii poate influenta gustul. Odata deschis, tine-l doar in frigider. El nu trebuie inghetat, deoarece nu reactioneaza bine la temperaturi scazute. Totusi, il poti pune la congelator dupa ce l-ai dat prin razatoare.



Cum il poti folosi

Pune parmezan ras in sosul de rosii, atunci cand il fierbi. O sa-i dea un gust deosebit. Poti pune chiar si coaja de parmezan ramasa, dar tine minte sa o scoti inainte sa servesti mancarea.

Pune putin parmezan ras intr-un borcan, toarna peste el ulei de masline si poate cativa catei de usturoi. Vei obtine un ulei de masline cu un gust usor de parmezan. Este excelent pentru intins pe painea prajita.

Adauga-l in supe, tocanite sau mancaruri cu orez. Le va schimba gustul subtil, insa destul pentru a fi observat.

Nu uita de paste. Il poti rade peste pastele cu sos de rosii, dar si peste cele umplute cu branza.

Autor:  Andreea Utza