Site coolinaria.ro

Cum sa faci un stir-fry


Cum sa faci un stir-fry Stir-fry este o metoda de a gati legumele si carnea rapid, folosita in special de bucatarii asiatici. Aceasta tehnica doreste sa pastreze cat mai mult din texturile si aromele alimentelor folosite. Ingredientele variaza: de la legume, noodles, tofu sau carne. Iata cum poti face si tu un stir-fry, la tine acasa.

1. Foloseste un wok sau o tigaie mai adanca
Atunci cand vine vorba de stir-fry, probabil ai vazut ca la majoritatea restaurantelor chinezesti, acesta se prepara intr-un wok, o tigaie specifica. Aceste tigai se gasesc si la noi, in supermarketuri. Insa, daca nu vrei sa cumperi una, nu e absolut nicio problema, deoarece poti face stir-fry si in intr-o tigaie normala, putin mai adanca. Ai grija sa aiba un maner destul de lung, ca sa o poti manevra cu usurinta.

2. Incinge tigaia
Ideea pentru stir-fry este sa gatesti mancarea la temperaturi foarte ridicate. Asta inseamna ca de cand pui prima felie de leguma si pana cand iei mancarea de pe foc, ea trebuie sa sfaraie continuu. Nu prea tare, dar nici prea incet. Astfel iti vei da seama daca temperatura este potrivita. De asemenea, ai grija sa nu umpli tigaia, deoarece alimentele nu se vor mai gati in mod egal.

3. Taie taieteii inainte sa-i pui
Dupa ce ai fiert niste noodles si i-ai stors, taie-i inainte sa ii pui in wok. Asta ii va impiedica sa se lipeasca si sa formeze o minge mare, greu de desfacut. De asemenea, se vor amesteca mult mai usor cu restul ingredientelor.



4. Cand folosesti tofu, alege-l pe cel tare
Ingredientele uscate sunt foarte importante pentru un stir-fry reusit, iar asta se aplica si pentru tofu. Cu cat este mai tare, cu atat absoarbe mai putin lichid. Atunci cand cumperi, alege unul ferm si nu uita sa-l storci putin, intre 2 servetele, inainte sa il gatesti.

5. Tine legumele ude departe de wok
Cand adaugi orice fel de leguma in wok sau in tigaie, fie ca e vorba de salata sau de morcovi, asigura-te ca le-ai uscat bine inainte. Altfel, in loc sa se obtii un stir-fry, legumele se vor gati la aburi.

Autor:  Andreea Utza