Site coolinaria.ro

Este orezul brun mai sanatos?


Este orezul brun mai sanatos? Orezul alb are un gust excelent, contine amidon si se zvoneste ca nu face foarte bine organismului. Cel brun este foarte bun dar are un gust mai putin placut. Este totusi diferenta dintre cele doua atat de pronuntata?

1. Ce contine?
Sa incepem cu inceputul. Exista mai mult de 40,000 de varietati de orez cultivat, fiecare cu o forma bruna. Cel alb este procesat, iar vitaminele, mineralele si fibrele sunt scoase din el. Este creat un produs cu o durata de viata mai lunga, si, unii ar spune, cu un gust mai bun. Orezul brun contine cu siguranta mai multi nutrienti decat cel alb. Un singur bol de orez brun contine mai mult de 80% din doza zilnica recomandata de mangan, un mineral necesat pentru creier si nervi. Orezul brun contine si de doua ori mai mult fosfor si de 2.5 ori mai mult fier. De asemenea are si un ulei care ajuta la reducerea colesterolului LDL.

2. Vitaminele
Orezul brun contine de trei ori mai multa vitamina B3, de patru ori mai mult B1, si de 10 ori mai mult B6. De multe ori producatorii adauga un strat de vitamine inainte de a trimite granele in supermarket, dar fibrele si uleiurile pierdute de orezul alb nu pot fi niciodata recuperate. De asemenea, daca clatesti orezul inainte de a-l gati, aceste vitamine vor ajunge in chiuveta.

3. Calorii
Cele doua varietati nu difera foarte mult din punctul de vedere al caloriilor si carbohidratilor, dar, datorita fibrelor, orezul brun ofera un index glicemic mai mic. Asta inseamna ca vei experimenta o pierdere mai putin dramatica de zahar din sange dupa ce mananci toti acesti carbohidrati.



4. Preferinte
Aproape orice tara si cultura din lume incorporeaza orezul in bucatariile lor, si toate arata preferinte pentru variatatea alba. Daca orezul brun este atat de bun, de ce nu este mai popular? Poti da vina pe acel ulei de tarate pe care il contine si care rancezeste dupa 6-8 luni, ceea ce insemana ca ar trebui sa pastrezi orezul brun la congelator. De asemenea, acesta este mai greu de gatit si procesul dureaza mai mult. Apoi este si acea textura cu care de obisnuiesti mai greu, mai ales daca ai mancat toata viata orez alb.

5. Sfat
Daca ai incercat mai multe retete cu orez brun si ai aflat ca nu este tocmai preferatul tau, nu dispera. Ceea ce mananci cu orezul tau este mult mai important decat orezul in sine. Un studiu a aratat ca adultii care consuma orez consuma si mai multe fructe, legume si au o nutritie mult mai buna.  

Autor:  Andreea Utza