Site coolinaria.ro

Cum sa prepari coloranti naturali


Cum sa prepari coloranti naturali Secolul 21 este o perioada foarte nenaturala. Au aparut o multime de alimente si coloranti artificiali, care nu sunt tocmai sanatosi. Adevarul este ca inlocuitorii sintetic pur si simplu nu se compara cei naturali. Iata cateva feluri in care sa dai culoare mancarurilor tale fara sa folosesti coloranti artificiali.

1. Roz si rosu
Aici ai mai multe optiuni, dar cea mai buna este sfecla. Foloseste sucul de sfecta sau orice alt fruct rosu, precum capsunile sau rodiile. Tine minte totusi ca acestea vor schimba gustul amestecului, care poate fi un lucru bun, daca este facut cum trebuie. Pentru a-ti pregati colorantul, pune capsunile intr-un blender.

2. Portocaliul
Morcovii sunt cei mai buni pentru aceasta culoare. Si citricele par promitatoare, dar nu vei ajunge niciodata la aceeasi nuanta. Ramai cu morcovii si cu siguranta vei fi multumita. Nu te teme de gust, morcovii sunt dulci.



3. Galben
Pentru aceasta culoare vei avea nevoie de niste condimente. Florile de sofran si praful de turmeric o vor recrea cu succes. Acestea sunt condimente colorate foarte intens, asa ca ai grija cat pui. Ai nevoie de o cantitate mica.

4. Verde
Daca incerci sa-ti convingi copiii sa manance si ceva verde, incearca sa adaugi spanac in glazura. O cantitate mica va merge perfect si nu va afecta absolut deloc gustul. Poti folosi sucul, sau chiar frunzele intregi. O alta optiune este sa cumperi un supliment de clorofila, care este destul de ieftina si se gaseste in supermarketuri.

5. Albastru si violet
Aceste culori sunt obtinute mai greu. Afinele si murele pot fi folosite ca in procesul descris mai sus, pentru culorile roz si rosu. Dar cea mai buna metoda este aceea de a folosi varza. Varza rosie poate fi folosita pentru a face un colorant de culoare albastra sau mov. Pentru mov, pune varza in apa fiarta pana cand se inchide foarte mult la culoare. Pentru albastru, amesteca putin cate putin din varza cu praf de copt.  

Autor:  Andreea Utza