Site coolinaria.ro

Sunt sanatoase fructele congelate?


Sunt sanatoase fructele congelate? E bine sa mananci fructe de sezon, pentru ca atunci le poti cumpara proaspete, din piata. Dar, ce faci atunci cand ele nu se mai gasesc in piete si ti se face pofta sau ai nevoie de ele ca sa pregatesti o prajitura? Vei recurge la fructele congelate? Afla daca ele sunt sanatoase sau nu.

1. Tipuri de fructe
Poti gasi multe feluri de fructe congelate in supermarketuri. De la piersici, afine, capsuni, fructe de padure sau cirese. Uneori poti gasi chiar amestecuri de fructe. Stii deja ca e bine sa mananci zilnic fructe. O portie de fructe poate reprezenta un fruct proaspat, congelat sau din conserva.

2. Procesarea
Cei care congelereaza fructele lucreaza foarte repede, tocmai ca sa pastreze cat mai mult din textura, aroma si beneficiile nutritionale ale fructelor. In general, congelarea necesita mai multi pasi. Prima data, fructele sunt spalate si li se aplica un compus chimic, care va opri enzimele sa continue sa se coaca. Apoi ele sunt congelate extrem de rapid, pentru a nu le strica. Daca nu se folosesc indulcitori, atunci numarul de calorii nu se schimba.

3. Nutrientii
Fructele congelate isi pastraza majoritatea nutrientilor dupa congelare, chiar daca unele pot pierde din vitamina C. In plus, acestea au fost inghetate cand erau coapte, deci dupa ce le-ai dezghetat sunt gata si perfecte pentru consumat.



4. Citeste etichetele
Inainte sa alegi o punga de fructe congelate, citeste eticheta si verifica sa nu contina zahar adaugat. Multi producatori le indulcesc folosind zahar rafinat. Asta inseamna ca ele vor contine mai multe calorii decat daca ar fi fost congelate normal.

5. Cum sa le dezgheti
De preferat ar fi sa le lasi sa se dezghete singure sau sa le pui la aburi. Le poti decongela si folosind cuptorul cu microunde. Evita sa le fierbi, deoarece vei pierde si mai multe din vitaminele solubile in apa.

Autor:  Andreea Utza