Site coolinaria.ro

Totul despre ciabatta


Totul despre ciabatta Ciabatta este o paine italiana, facuta cu faina de grau si drojdie. Are o forma alungita, lata si destul de plata. A devenit populara in Europa din anii 1990. Afla mai multe lucruri despre aceasta paine delicioasa.

In traducere, ciabatta inseamna papuc. Numele provine de la forma acesteia, care seamana, oarecum, cu un papuc. Datorita acestei forme scurte si late, ea este ideala pentru sandwichuri. De asemenea, ciabatta poate fi servita cu ulei de masline si alte sosuri, deoarece absoarbe lichidele foarte bine. Ea poate fi si prajita la toaster. Ciabatta uscata poate fi transformata foarte usor in crutoane excelente pentru supe sau salate.

Nu se stie exact unde in Italia a aparut prima data, deoarece in aproape fiecare regiune poti gasi un anumit tip de ciabatta. Fiecare versiune regionala este diferita. De exemplu, unele au o crusta mai crocanta si o textura mai poroasa. Cea gasita in Toscana este mai densa si mai crocanta. Variantele gasite in afara Italiei sunt facute dintr-un aluat umed, framantat de masini.



Bucatarilor italieni le place sa experimenteze, de aceea exista mai multe feluri de ciabatta. Atunci cand este facuta cu faina integrala de grau, se numeste ciabatta integrale. In Roma, ea este asezonata cu ulei de masline, sare si maghiran. Atunci cand i se adauga lapte, se numeste ciabatta al latte. Un toast facut din felii subtirele de ciabatta se numeste panino (panini la plural).

Unii bucatari adauga ierburi, uleiuri sau masline in interiorul aluatului, inainte sa-l bage la cuptor, transformand-o intr-o paine asemanatoare focacciei, chiar daca este mai putin densa.

Ca majoritatea painilor artizanale, ciabatta este buna atunci cand este proaspata. Este bine sa o cumperi in ziua cand a fost coapta si tot atunci sa o consumam. Plasticul in care este, de obicei, ambalata, o poate face destul de umeda. Ca sa o readuci la viata, o poti stropi cu putina apa si pune putin la cuptor inainte sa o servesti.

Autor:  Andreea Utza