Site coolinaria.ro

Cum sa faci o paine excelenta acasa


Cum sa faci o paine excelenta acasa Majoritatea oamenilor sunt intimidati de coacerea painii. Dar nu te panica daca nu ai mai facut paine niciodata, mai bine incerci decat sa spui de la inceput ca nu poti... Ingredientele de baza sunt foarte usor de gasit si sunt de obicei in bucataria fiecarei familii. Iata cateva sfaturi pentru a incepe sa faci o paine mai buna.
1. Cumpara un cantar
Un aluat de paine este perfect atunci cand raportul dintre apa si faina este exact. Vei obtine rezultate mult mai consistente si mai sigure daca masuratorile tale sunt precise, decat daca masori totul din ochi.

2. Limiteaza faina
Una dintre problemele pe care le intampina majoritatea oamenilor este cat de multa faina este necesara pentru o paine. Majoritatea oamenilor au nevoie de instructiuni clare, care sa ne spuna exact de cata faina este nevoie pentru o paine. Poate urmatorul sfat te va ajuta. Majoritatea painilor sunt mai bune atunci cand raportul dintre faina si apa este de 2 la 1. Chiar daca aluatul va parea cateodata prea lipicios, rezista tentatiei de a adauga faina. Daca raportul acesta este respectat, atunci painea ta va fi buna. Daca adaugi prea multa faina, atunci iti vei face painea sa fie mai putin lipicioasa, dar o va face si mai densa, ceea ce insemana ca nu va mai creste la fel de mult.



3. Framantatul
Nu folosi faina cand framanti. Am spus mai devreme ca nu este o idee buna sa adaugi si mai multa faina. Solutia este destul de simpla. Poti adauga putin ulei de masline pe mainile tale si pe masa pe care ai de gand sa lucrezi. Daca nu iti place uleiul de masline, untul topit va fi la fel de bun. Acum iti poti aduce aluatul la forma dorita fara sa simti nevoia de a adauga faina. Chiar daca aluatul tau nu are nevoie de grasimi, o mica portie de ulei nu o va afecta cu nimic. Daca nu iti place ideea de a adauga ulei, atunci chiar si apa este un inlocuitor bun care va face exact acelasi lucru.

4. Cresterea
Un aluat care va creste intr-un loc calduros va creste mult mai repede decat unul care o face intr-un loc rece. Daca alegi metoda prin care aluatul creste mai repede, singurul avantaj este ca o sa o poti manca mai repede. Daca o lasi la crescut la un loc racoros, atunci painea va avea un gust mult mai bogat. Poti pune la frigider painea peste noapte iar a doua zi o mai poti lasa sa creasca la temperatura camerei inainte sa o pui in cuptor.

5. Frigider
Cel mai bine este sa o pui la pastrat in frigider. Desigur, nu face asta imediat dupa ce ai scos-o din cuptor, trebuie sa o lasi sa se racoreasca la temperatura camerei.

Autor:  Andreea Utza