Site coolinaria.ro

De ce nu-ti iese aluatul pentru clatite?


De ce nu-ti iese aluatul pentru clatite? Se intampla uneori sa ai probleme cu clatitele si sa nu-ti iasa tocmai cum ti-ai dorit? De cele mai multe ori, e vina aluatului. Iata care sunt cele mai comune greseli in pregatirea aluatului pentru clatite si cum afecteaza ele produsul final.

1. Nu cantaresti ingredientele
Chiar daca faci clatite de mult timp, cantarirea ingredientelor nu se face „ochiometric”. Trebuie sa le masori si sa folosesti si un cantar de bucatarie, pentru a fi sigura ca obtii rezultatul dorit. Nu uita, prajiturile au chimie la baza, deci daca substantele nu sunt in proportii corecte, nici clatitele nu vor iesi cum trebuie.

2. Faci aluatul cu mai mult timp inainte
Uneori vrei sa ai aluat de clatite la indemana, pentru a economisi timp, dar sa-l faci cu cateva zile inainte nu e deloc o alegere buna. Trebuie sa-l pregatesti inainte de a le prepara. Altfel, faina va absorbi prea mult lichid, iar aluatul se va intari. Asta va duce la niste clatite imperfecte.

3. Bati prea mult aluatul
E un instinct care iti spune ca trebuie sa scapi de toate cocoloasele din aluat. Din pacate, acest obicei, de a bate aluatul inutil de mult, este una dintre cele mai populare greseli, daca nu chiar cea mai intalnit. Nu trebuie sa amesteci decat pana cand ingredientele uscate s-au amestecat cu cele ude. Opreste-te atunci, chiar daca mai vezi cateva cocoloase.



4. Torni uleiul direct in tigaie
De cele mai multe ori, clatitele au niste pete ciudate, din cauza ca uleiul nu a fost distribuit in mod egal in tigaie. Asta se intampla atunci cand torni uleiul, in loc sa ungi tigaia. Ca sa eviti aceasta greseala, foloseste o pensula sau un servetel de hartie pentru a aplica uleiul uniform.

5. Temperatura
Temperatura este secretul clatitelor perfecte. Tigaia trebuie sa fie incinsa, dar nu extrem de incinsa. Daca temperatura nu e potrivita, clatitele nu se vor face cum trebuie si posibil nici sa nu creasca. Alege o temperatura medie spre mare, iar daca ti se pare ca tigaia s-a incins prea rau, da focul cu o treapta mai jos.

Autor:  Andreea Utza