Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti orezul perfect


Cum sa gatesti orezul perfect Orezul pare o mancare simpla, la prima vedere, insa pregatirea lui are cateva secrete. Poate ti s-a intamplat sa obtii un orez cu o textura neplacuta, greu de combinat cu alte sosuri sau ingrediente. Iata cateva sfaturi pentru a obtine un orez perfect.

1. Este vorba de orezul de tip asiatic
Nu degeaba restaturantele cu specific asiatic se pricep cel mai bine la prepararea orezului. Acesta este mereu bine gatit, poti vedea fiecare boaba din compozitie, fara sa fie prea tare. De fapt, are chiar textura perfecta, nici prea moale, dar nici prea tare.

2. Clatirea orezului
Cel mai probabil, te-ai obisnuit sa sari peste aceasta etapa, deoarece ai impresia ca iti consuma mult timp. De fapt, nu va dura mai mult de 5 minute. Tot ce ai de fapt este sa pui boabele de orez intr-un castron, sa le acoperi cu apa, apoi sa amesteci cu degetul prin ele. Apa va incepe sa isi schimbe culoarea. Asta inseamna ca amidonul se ridica la suprafata ei. Trebuie sa repeti acest procedeu de trei ori. Nu este o superstitie, vei vedea rezultatele la final.

3. La fiert
Dupa ce ai clatit orezul de 3 ori, foloseste o sita si strecoara-l. Apoi, pune-l in oala in care urmeaza sa il gatesti si adauga apa. Amesteca usor, cu o lingura de lemn. Pune-l pe aragaz, la foc mediu. Nu incerca sa te grabesti si sa dai focul mare, deoarece vei strica orezul.



4. Foloseste un prosop de bucatarie
Prosopul de bucatarie este elementul secret al orezului perfect. Ia un prosop si infasoara un capac, pe care apoi il pui peste oala. Acest lucru te va scapa de condensul care se creeaza pe interiorul capacului. Astfel, el nu va mai curge peste orezul tau, ci va imbiba prosopul.

5. Nu amesteca
Un lucru estential este sa nu amesteci orezul in timp ce fierbe. Trebuie sa-l amesteci o singura data, dupa ce ai pus apa peste el. Insa, dupa ce l-ai pus pe foc nu mai trebuie sa-l „deranjezi”. Abia la final, dupa ce ai oprit focul, ia o furculita si amesteca-l usor. Orezul tau perfect este gata.

Autor:  Andreea Utza