Site coolinaria.ro

Despre painea prajita


Despre painea prajita Painea prajita se afla in alimentatia noastra inca de cand eram copii. Cel mai des o intalnim la micul dejun sau ca desert, alaturi de putin unt si gem facut in casa. Insa, ce stim despre istoria painii prajite?

1. Cum s-a ajuns la nevoia de paine prajita?
Painea, asa cum o stim noi, a aparut cel mai probabil in Egiptul Antic. Muncitorii erau deseori platiti partial cu paine proaspata. Singura problema era ca, lasata prea mult in aerul torid, painea se intarea si nu mai putea fi mancata. Solutia? Painea prajita.

2. Prima paine prajita
Obiceiul de a praji paine a devenit popular in Imperiul Roman. ”Toast” vine de la latinescul ”tostum” care inseamna a arde. Primele paini erau puse in fata focului, pe o piatra incinsa, pentru a le praji. Apoi, au aparut instrumente simple, precum betisoare cu care feliile erau tinute deasupra focului.

3. Primul toaster electric
Primul toaster electric a aparut in 1893, insa nu a fost prea popular, deoarece fierul se topea. Nici nu prea putea fi folosit, deoarece nu toti oamenii beneficiau de electricitate pe atunci. Insa, in 1905, a aparut un alt model, mai rezistent la foc. Prajitorul de paine, asa cum il stim noi, a aparut abia prin 1919.



4. Consumul
In zilele noastre, painea prajita se consuma cel mai des cu unt, margarina sau diverse sosuri. Painea prajita cu gem sau marmelada estea cea mai populara, insa exista si alte variante precum toast-ul cu crema de branza, unt de arahide sau crema de ciocolata. In Marea Britanie, ea se consuma cu un sos numit Marmite, iar in Australia cu Vegemite.

5. Pentru diete
Desi painea prajita este cel mai des intalnita la micul dejun, ea este consumata si in anumite diete. De exemplu, este o parte importanta a regimului alimentar pentru cei care au probleme gastrointestinale, precum diaree. De asemenea, o felie de paine prajita te poate ajuta in cazul in care suferi de arsuri la stomac, si nu ai voie sa mananci prea multe lucruri.

Autor:  Andreea Utza