Site coolinaria.ro

Pain au chocolat - un deliciu frantuzesc


 Pain au chocolat - un deliciu frantuzesc Pain au chocolat, sau painea cu ciocolata, este un desert frantuzesc, cunoscut si sub numele de "chocolatine". Este un produs dulce, de patiserie, ce contine una sau doua bucati de ciocolata neagra, in interior. Iata cateva lucruri despre acest preparat delicios:

1. O aparitie misterioasa
Nimeni nu stie cand si cum a aparut painea cu ciocolata, cert este ca ea e facuta dupa o reteta frantuzeasca. Aluatul din care este facuta este acelasi cu cel din care se prepara croissantii, un aluat fraged-pufos. Acest tip de produs de patiserie se numeste “viennoiserie” si a aparut in secolul al XIX-lea, cand doi austrieci au deschis o cofetarie in Paris.

2. La micul dejun
Le petit-déjeuner (micul dejun) este cea mai importanta masa a zilei. Este momentul in care trebuie sa-ti iei prima doza de energie a zilei, care sa te tina active pana la pranz. In Franta, painea cu ciocolata se serveste, cel mai des, la micul dejun, atat de copii, cat si de adulti. Copiii o combina cu un pahar de suc de portocale, iar adultii o servesc alaturi de o cafea.

Denumiri diferite



3. In Franta

Desi poti gasi pain au chocolat peste tot in Franta, preparatul nu are mereu aceeasi denumire. In partea de sud-vest, de exemplu, nu vei primi un pain au chocolat, ci un chocolatine. De ce aceasta diferenta? Probabil, in timpul ocupatiei Aquitaniei, englezii cereau la patiserie un “chocolate-in-bread”. In timp, “chocolate-in” s-a transformat in frantuzescul chocolatine.

4. International

Pain au chocolat se vinde, cel mai des, in supermarketuri sau patiserii. Cel mai des, ele sunt consummate de copii, ca un mic dejun rapid. In Germania se vand mai rar decat croissantii cu ciocolata, dar isi pastreaza numele de pain au chocolat. In Portugalia si Spania se gasesc in patiserii, sub numele de napolitanas. In Mexico, le putem vedea in supermarketuri si patiserii, cu denumirea de chocolatines. In Brazilia, poarta numele de croissant cu ciocolata.

Autor:  Andreea Utza