Site coolinaria.ro

Obiceiuri romanesti de Paste


Obiceiuri romanesti de Paste Pastele este cea mai importanta sarbatoare pentru romanii de pretutindeni si este precedata de o multime de pregatiri si ritualuri, dar si de o multitudine de preparate culinare interesante si delicioase.

1. Vinerea mare
Vinerea dinaintea Pastelui este numita Vinerea mare sau Vinerea suferintelor, si este ziua in care Iisus a fost crucificat. Traditia spune sa iti pui piciorul pe o bucata de fier atunci cand te trezesti, pentru a fi protejat de rani. De asemenea, daca te speli in rau inainte ca soarele sa rasara, vei fi protejat de bolile de oase. In Bucovina se spune ca daca te speli intr-un rau rece de trei ori atunci vei fi sanatos tot anul.

2. Pastele propriu-zis
Ziua de Paste este plina de traditii si ritualuri. Este obligatoriu ca fiecare casa sa fie curata si toate preparatele sa fie gata inainte de aceasta zi. Femeile sunt cele care decoreaza ouale, spala hainele si curata casele, in timp ce barbatii au ca obiectiv taierea lemnelor sau repararea gardului.

3. Mancarea
Elementele cele mai celebre ale Pastelui sunt ouale colorate. Initial, singura culoare acceptata era rosul, dar, in timp, mai multe culori au inceput sa fie folosite pentru decorarea lor. De asemenea, pe langa aceste culori, ouale pot fi impodobite cu diferite desene.

Pasca este prajitura speciala de paste si este coapta de obicei in sambata dinaintea pastelui. Aceasta are de obicei doua forme, una rotunda, care simbolizeaza scutecele lui Iisus, iar cealalta este una dreptunghiulara, care va simboliza mormantul acestuia.



4. Ciocnirea oualor si alte traditii
Ouale vor fi ciocnite pana in cea de-a treia zi de paste. Se presupune ca un copil care se naste de Paste, chiar in momentul sunarii clopotului va fi norocos toata viata lui. Omul care moare de Paste sau in saptamana urmatoare este binecuvantat, iar sufletul lui se va duce direct in rai.

5. Lunea mortilor
Aceasta este celebrata la o saptamana dupa Paste, in ziua de luni. In recunostinta fata de morti, vor fi plasate pachetele ce contin oua rosii sau placinte langa morminte.

Autor:  Andreea Utza