Site coolinaria.ro

Despre salata Olivier


Despre salata Olivier Daca nu ati auzit niciodata de salata Olivier, sigur ati auzit de sora sa, mult mai populara in Romania, salata de boeuf. De fapt, salata Olivier este varianta ruseasca, din care ne-am inspirat pentru preparatul nostru. Iata cateva lucruri despre aceasta:

1. De unde provine
Salata Olivier este populara in bucataria ruseasca, dar se mai gateste in tarile europene, in Iran, Israel, Mongolia si in America Latina. In multe dintre aceste tari ea se numeste simplu, salata ruseasca. O alta varianta, numita salata Stolichny, este si ea populara in Rusia.

2. Cum este preparata
Ingredientele sale principale sunt cartofii, legumele, ouale, carnea si maioneza. Retetele moderne folosesc cartofi fierti, castraveti murati, mazare, carne fiarta de pui. Sosul de maioneza este asezonat cu sare si piper, dar mai ales cu mustar, pentru a-i da o aroma deosebita.

3. Unde a aparut
Varianta originala a salatei Olivier a fost inventata in 1860, de catre un bucatar belgian, Lucien Olivier. Acesta era chef intr-unul dintre cele mai importante restaurante ale Rusiei, Hermitage. Salata sa a devenit repede populara in restaurant, si a devenit preparatul lor traditional.



4. In Europa
Salata Olivier este foarte populara in Balcani si este denumita salata ruseasca. Sub acest nume este servita in Bulgaria, Serbia si Macedonia. Varianta bulgareasca contine cartofi, morcovi, mazare, muraturi si salam sau sunca.

In Turcia, salata se numeste Rus salatsi, si contine cartofi, morcovi, castraveti murati, mazare si maioneza. Uneori este decorata cu oua fierte si feliate, masline negre si sfecla murata.

In Romania, salata de boeuf este considerata o mancare traditionala. Este o combinatie de carne, muraturi, cartofi si morcovi. De asemenea, poate fi preparata fara carne, pentru vegetarieni.

In Cehia ea se numeste, simplu, salata de cartofi. Contine legume fierte si taiate marunt: cartofi, morcovi, patrunjel si radacina de telina. Dressingul contine maioneza cu putina ceapa si mazare. Ea se serveste alaturi de snitele.

Autor:  Andreea Utza