Site coolinaria.ro

5 motive sa mananci mai multe masline


5 motive sa mananci mai multe masline Chiar daca uleiul de masline primeste mai multa atentie decat maslinele in sine, ele sunt foarte sanatoase pentru organismul nostru. Poate ca nu stiai, insa ele sunt fructe, nu legume. Iata 5 motive pentru care ar trebui sa mananci mai multe masline:

1. Pentru sistemul cardiovascular
Atunci cand radicalii liberi oxideaza colesterolul, dauneaza vaselor de sange iar grasimea se depune pe artere, ceea ce poate duce la un atac de cord. Desi maslinele contin grasime, aceasta este mononesaturata, adica sanatoasa pentru organism. De asemenea, tot grasimile din masline ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

2. Scadere in greutate
Se pare ca grasimilie mononesaturate, cele care se gasesc si in masline, te ajuta in dietele pentru slabit. Acestea te ajuta, in special, sa scapi de grasimea de pe burta. Oamenii care mananca multe masline consuma, in general, mai putine calorii si rareori sunt supraponderali. Testele au aratat ca acestia au si un nivel crescut al serotoninei, un hormon care iti da senzatia de satietate.

3. Pentru piele si par
Maslinele sunt bogata in acizi grasi si antioxidanti care hranesc, hidrateaza si protejeaza. Principalul element responsabil de aceste beneficii este vitamin E. Indiferent daca este aplicata local sau ingerata, vitamina E protejeaza piele de razele ultraviolete, lupta impotriva cancerului de piele si previne imbatranirea prematura.



4. Pentru tractul digestiv
Consumul regulat de vitamina E si de grasimi mononesaturate este asociat cu un risc mai scazut al cancerului de colon. Acesti nutrienti neutralizeaza radicalii liberi. De asemenea, uleiul de masline are un efect benefic in cazul ulcerului si al gastritei. Maslinele contin si fibre, de aceea ajuta sistemul digestiv sa functioneze mai bine.

5. Sursa de fier
Maslinele, in special cele negre, sunt o sursa excelenta de fier. Celulele rosii pot transporta oxigen in tot organismul datorita prezentei acestui element. Daca suferi de deficienta de fier, atunci tesuturile tale nu primesc destul oxigen, si te poti simti slabit sau friguros. De asemenea, fierul joaca un rol important in productia de energie.

Autor:  Andreea Utza